Пропускане към основното съдържание

Проблемът с бездомните кучета все повече тревожи обществото

За периода 2002 - 2005 г. се отбелязва най-голямо увеличение на обществената чувствителност към проблема с бездомните кучета. Делът на хората, които идентифицират проблема с бездомните кучета като най-тревожен, е нараснал повече от три пъти в сравнение с 2002 г. и достига до 25 на сто в началото на 2005 г.

Съществено се е увеличил и делът на хората, според които са необходими спешни действия за решаване на проблема. Делът на онези, които смятат, че бездомните кучета представляват “голям проблем”, нараства от 48 на сто през 2001 г. до 56 на сто през 2005 г.

През 2001-2002 г. проблемът с бездомните кучета се оценява като сериозен в по-голяма степен от хората с по-високо образование. В началото на 2005 г. се наблюдава промяна и в мнението на хората с по-ниско и без образование - за 56 на сто от тях бездомните кучета са се превърнали в много сериозен проблем. Най-голямо безпокойство се проявява от жителите на София и на по-големите населени места, а най-малко - от жителите на селата и селските райони. Това се обяснява с факта, че в селските райони броят на бездомните кучета не е толкова голям, колкото в по-големите градове.

През 2005 г. делът на пострадалите от бездомните кучета остава на равнището от 2001 - приблизително един от всеки десет граждани.

Като най-сериозни социални измерения гражданите определят пренасянето на зарази (66 на сто), ухапването на хора (60 на сто), замърсяването на улиците (57 на сто), заплаха за движението по пътищата (38 на сто). За 45 на сто пък кучешкият лай нарушава спокойствието на гражданите. Едва 4 на сто смятат, че бездомните кучета не пречат на никого.

Въпреки че гражданите посочват пренасяните зарази от бездомните кучета като най-значимо социално измерение на проблема, едва 29 на сто от пострадалите лично са потърсили медицинска помощ.

В сравнение с 2001 г. все по-масово се одобряват по-радикалните мерки за справяне с проблема. Затварянето в приют продължава да се ползва с най-голяма популярност (43 на сто), но вече не се възприема като достатъчно ефективно решение. Това от своя страна води до засилена подкрепа на методи като кастриране и безболезнено умъртвяване на бездомните кучета (съответно посочени от 39 и 32 на сто). През изминалите години е нараснало недоверието на хората в ефективността на дейности като обезпаразитяване и имунизация на бездомните кучета. В сравнение с 2002 г. делът на подкрепящите тази мярка е спаднал с 8 пункта - от 27 на 19 на сто.

От столичани близо 60% са убедени, че най-ефективна мярка за справяне с бездомните кучета е тяхното кастриране. Жителите на малките градове обаче са на мнение, че трябва да се вземат по-драстични мерки като безболезненото им умъртвяване (43 на сто). Като най-ревностни застъпници на тезата, че затварянето на бездомните кучета в приюти ще реши възникналия обществен проблем се открояват жителите на големите градове (51 на сто).

12 май 2005, в. Дневник

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…