Пропускане към основното съдържание

Апокалипсис сега


Печалбите винаги са свързани с поемане на определена степен на риск, но алчността води до поемане на необмислени рискове. Българските предприемачи бяха дълго време ухажвани от банките и убеждавани, че имат нужда от пари, които са лесни и много бързо ще ги изплатят. Като всеки бизнес те изпускаха да споменат за рисковете от това, което се случва в момента. Също така не беше и споменавано от къде идват тези пари. По същото това време в САЩ банките вече бяха започнали да жънат негативите от подобна политика, но това някак си беше игнорирано от предприемачите. Да не говорим за усилията, които се хвърлиха в Българя да се убедят гражданите и бизнеса, че това си е вътрешен проблем на САЩ и до нас няма да стигне. Никой не обърна внимание, че икономиката вече се е глобализирала и няма как, когато двигателят се разваля колата да продължава да върви със същата скорост, защото гумите са й здрави.

Банките в България са предприели политика, която може да ги вкара в “черната дупка” на собствената им алчност. Лошото е че набутваха кредити в цялата икономика и ще повлекат и нея. Сега се “надцакват” с лихвите по депозитите, защото им трябват “свежите пари”, за да погасяват собствените си заеми и да гарантират стабилността си. Кредитите, които се раздават са доста малка част от активите, с които разполагат. Въпреки реакцията на държавата в лицето на БНБ, кредитните лихви не помръднаха, а даже и се увеличиха.

Вдигайки лихвите по депозитите се вдигат и лихвите по кредитите. В един момент обаче ще се окаже, че прекалено голяма част няма да бъдат в състояние да си плащат вноските поради рязко нарасналите лихвите (според последните данни на БНБ делът на лошите кредити се увеличава непрекъснато и до края на годината се очаква да надскочи критичните 5%). Рязкото редуциране на паричния поток към банките ще ги изправи пред фалит. Не се лъжете от това, че депозитите са гарантирани. Достатъчно е само 2 или 3 банки да фалират и сумата, която обезпечава депозитите ще изчезне. Хората ще се уплашат и ще започнат масово да теглят парите си. Крахът на икономиката тогава ще е пълен.

Разбира се всичко е въпрос просто на време. Някои анализатори предричаха края на кризата още миналото лято (българското правителство все още даже отрича да има криза в страната). После стана есента, зимата, пролетта, а сега се говори за втората половина на 2009-та година. Истината е, че никой не знае кога ще бъде края. Така и никой не знае дали предприетите мерки срещу кризата ще имат положителен или отрицателен ефект.

Две неща обаче са абсолютно сигурни:

1) Държавата не трябва да регулира банките, за да запази свободната пазарна икономика;

2) От друга страна банките доказаха, че не могат да съществуват без да бъдат контролирани и предпазвани от самите тях.

Какво да правим сега? Единственото, което можем да направим е да преживеем кризата, за да си извадим собствените изводи от нея. Хубавото на подобни кризи е, че отрезвяват и карат тези, които ги преживеят, при поемане на риск да се замислят за реалния растеж в бъдеще, а не за постигнатите в миналото успехи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…