Туризъм по време на криза


Българският туристически бранш се държи като разглезено дете, което не вижда възможностите пред себе си, а е свикнало всичко да му се поднася на готово. Оплаква се по всички медии колко лош се очаква да бъде сезонът и как отново държавата (данъкоплатецът) трябва да му помага.

На скоро стана ясно, че в Слънчев бряг се разпродават повечето хотели. Това само демонстрира единствено желание за бърза печалба и слабата воля да се развива този бранш. България има туристически обекти, за които други страни могат само да мечтаят. Страната ни предлага добър туристически продукт на относително ниски цени. Кризата води до свиване на потреблението, но не и до прекратяването му. С правилната рекламна стратегия можем да привлечем туристите, които до момента избираха по-екзотични и скъпи дестинации, а сега не могат да си ги позволят. България може да се превърне в златната алтернатива за тях. А няма по-добра реклама за страната от доволния турист.

Нека не се забравя, че кризата може да бъде фатална за едни, но и възможност за други. Турция примерно ще се възползва от нея и вече планира 5% ръст за този сезон. А ние?