Пропускане към основното съдържание

Предприемач още от училище?

Институциите у нас сякаш вече осъзнават грозящата ни опасност да се влеем с европейския пазар с нискоквалифицирана работна ръка и се опитват да вземат мерки.

Дирекция „Политика по отношение на предприятията" към Министерството на икономиката и енергетиката е съсредоточила усилията си в един по-специфичен дял от професионалното образование - обучение в дух на предприемачество. Целта на държавните експерти е да се анализира състоянието на образователния процес в средните професионални училища и да се набележат мерки за развитието и подпомагането на малкия и средния бизнес. С тази идея "Витоша рисърч" проведе изследване сред ученици, учители, бизнесорганизации и бизнесмени, и анализира нормативни документи, учебни планове и материали.

Данните от изследването сочат, че предприемачеството все още не е достатъчно застъпено в учебните планове на професионалните училища. Едва 7,5% от запитаните ученици в София са заявили, че изучават този предмет, а с процент повече е делът на тези извън столицата. Най-добре интегрирани в учебната програма са предмети като "География и икономика", "Основи на пазарната икономика" и "Право". Повече от 3/4 са учениците извън столицата, които изучават "География и икономика". В столичните училища се изучават "по-модерни" предмети като "Бизнес комуникации". Учениците извън столицата наблягат повече на изучаването на утвърдени и традиционни предмети, докато в София се въвеждат по-съвременни знания.

Според бизнесорганизациите "Мениджмънт на фирмата" е предметът, който допринася в най-силна степен за формирането на дух на предприемачество у учениците. Мениджърите в София обаче го поставят на трето място по значимост, като отдават по-голяма важност на "Предприемачество" и "Маркетинг". В същото време те отреждат значително по-малка роля на основния предмет, застъпен в образователната система - "География и икономика" (4,8%). Тази гледна точка се споделя и от учителите в столицата. Те определят като най-съществени "Основи на пазарната икономика" и "Мениджмънт на фирмата". Получилото се противоречие между традиционно застъпените предмети в образователната система, от една страна, и мнението на бизнеса и учителите, от друга, говорят за един вече остарял и не много-адекватен на съвременните условия учебен план.

За един бъдещ предприемач са необходими не само добри учебни програми, но и сложен комплекс от лични качества и условия. Като най-необходими бизнесмените определят професионализма, инициативността, коректността и амбициозността. Учителите пък изтъкват на първо място коректността. Разминаване в мненията се получава още между преподавателите в София, които изтъкват на второ място амбициозността, и тези извън столицата, за които най-необходимото качество след коректното поведение е професионализмът. Това несъответствие в гледните точки лесно може да се обясни с с по-голямата конкуренция в София и по-трудното "пробиване".

Учениците единодушно споделят вижданията и на бизнеса, и на преподавателите. Освен това няма почти разлика в нагласите София - провинция по отношение на намерението след завършване на образованието си да започнат свой бизнес - 72,2% срещу 68,5%.

Изследването на "Витоша рисърч" показа, че не се наблюдават големи различия в мненията на учениците, учителите и бизнес средите по отношение на възпитанието в дух на предприемачество. Но това, което е най-нужно на първо време, е осъвременяването на учебните програми по европейски стереотип.

16 януари 2006, в. Сега

Виж уеб-сайта на проекта

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…