Пропускане към основното съдържание

Министър Орешарски смята инвестицията в България за пилеене на средства

Преди няколко седмици Българската асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП) изпрати до Орешарски предложения с мерки за подобряване на условията на българския капиталов пазар предвид кризата. Едно от предложенията беше да се позволи на Сребърния фонд да инвестира на българската борса, което сега му е забранено.

По този начин да се подпомогне не само борсата, а и икономиката. Защо да наливаме българските пари в чуждите борси след като доходността, която ще получат няма да бъде по различна от тази в България (,а както и сами видяхме тук тя може да бъде и много по-висока)?

Отказът това да се случи, поради опасност от конфликт на интереси и корупция е смешен. Това е просто отказ на правителството да си свърши работата и да създаде реално действащи закони срещу конфликта на интереси. Като игнорираме проблема няма как да го решим.

Инвестирането на държавния пенсионен фонд в БФБ ще доведе и до по-прозрачното му управление и няма да се покриват инвестициите зад неясни външни субекти и поредици от взаимно свързани фирми. Всички помнят колко милрд. изтекоха от България в началото на 90-те.
След срещата с инвестиционните посредници Пламен Орешарски отново отхвърли идеята да се инвестират парите в България. По думите му при сегашните условия средствата на фонда не може да се пилеят, а трябва да се влагат единствено в инвестиции с висока степен на сигурност. От тук стават ясно едно, че инвестицията на БФБ е пилеене на пари според Министъра на финансите. Интересното е обаче, че в икономиките на водещите страни са в рецесия и в много по тежко положение от тази на България. Сигурни инвестиции точно в този момент няма никъде. Сега остана да се предложи и парите на фонда да се изнесат и в едни много сигурни сметки в швейцарски банки. Толкова сигурни, че и самият народ да няма достъп до тях.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…