Министър Орешарски смята инвестицията в България за пилеене на средства

Преди няколко седмици Българската асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП) изпрати до Орешарски предложения с мерки за подобряване на условията на българския капиталов пазар предвид кризата. Едно от предложенията беше да се позволи на Сребърния фонд да инвестира на българската борса, което сега му е забранено.

По този начин да се подпомогне не само борсата, а и икономиката. Защо да наливаме българските пари в чуждите борси след като доходността, която ще получат няма да бъде по различна от тази в България (,а както и сами видяхме тук тя може да бъде и много по-висока)?

Отказът това да се случи, поради опасност от конфликт на интереси и корупция е смешен. Това е просто отказ на правителството да си свърши работата и да създаде реално действащи закони срещу конфликта на интереси. Като игнорираме проблема няма как да го решим.

Инвестирането на държавния пенсионен фонд в БФБ ще доведе и до по-прозрачното му управление и няма да се покриват инвестициите зад неясни външни субекти и поредици от взаимно свързани фирми. Всички помнят колко милрд. изтекоха от България в началото на 90-те.
След срещата с инвестиционните посредници Пламен Орешарски отново отхвърли идеята да се инвестират парите в България. По думите му при сегашните условия средствата на фонда не може да се пилеят, а трябва да се влагат единствено в инвестиции с висока степен на сигурност. От тук стават ясно едно, че инвестицията на БФБ е пилеене на пари според Министъра на финансите. Интересното е обаче, че в икономиките на водещите страни са в рецесия и в много по тежко положение от тази на България. Сигурни инвестиции точно в този момент няма никъде. Сега остана да се предложи и парите на фонда да се изнесат и в едни много сигурни сметки в швейцарски банки. Толкова сигурни, че и самият народ да няма достъп до тях.