Пропускане към основното съдържание

Банката винаги печели

Това правило в хазарта изглежда важи и за финансовия пазар. През последните 2 години се видя, че той е най-голямата хазартна машина. Мислихме, че го познаваме, защото има много анализи за него, но уви. Никой вече не знае какво ще е бъдещето.

В изявление от преди няколко дни Джордж Сорос отбеляза края на свободните пазари. Колкото и да не му се иска на бизнеса да повярва, той е абсолютно прав. Свободният пазар наказва безпощадно лошите ходове на инвеститорите и увенчава с печалби добре премислените инвестиции. Печалбите на едни идват от загубите на други (също като депозитите и кредитите). Всички играчи на пазара свикнаха само да печелят. Сега логично трябва и да загубят, за да се върне пазарното равновесие. Проблемът е, че никой не иска да загуби. Ето тук се намесва държавата, която налива трилиони долари, за да поддържа изкуствено печалбите.

Необмислената политика на банките и останалите финансови институции доведоха до края на пазара такъв какъвто го познаваме. Спекулациите във виртуалната икономика доведоха до надуването на балон, който бе в пъти по-голям от реалния сектор. Това накара много от прославените специалисти да забравят, че всеки виртуален актив трябва да има и своето реално обезпечение. Немислимо е актив реално струваща 5 млн. долара, да се оценява виртуално, според банките и борсата, на 50 млн. долара.

Основният признак за правотата на Джордж Сорос е идеята за създаване на „лоша банка”, която да изкупи токсичните активи на останалите. Това безпорно е най-бързият начин да се премине през кризата. Колко обаче ще бъде ефективен той е друг въпрос, защото на практика според Нуриел Рубини такива банки в момента има много. Голяма част от банковата система е напълнена до горе с токсични активи. Ако правителствата създадат такава банка и тя изкупи лошите активи от другите, това автоматично ще означава, че тези активи изобщо не са били лоши. Нали им е намерен пазар и добра цена?

Незнайно защо никой не се замисля, че трилионите наливани от правителствата по целия свят идват не от кой да е, а от самите нас – данъкоплатците. С други думи в момента ние ще трябва да платим за алчността на единици хора ръководещи големите финансови институции. Не зависимо от всичко те ще направят своите милиони, млиарди и трилиони като продадът на данъкоплатеца един голям балон пълен с въздух. Това според законодателствата по света си е чиста измама. Явно ако мошеникът е банка всичко е законно.

Ако се създаде “лоша банка” това ще постави на дневен ред въпроса по какъв начин спасените банки ще бъдат накарани да водят разумна инвестиционна политика. Нали следващият път като решат да продават балони пълни с въздух и затънат до шия в собствената си тиня, винаги ще има кой да ги спаси и да им плати печалбите. Най-разумното решение е пазарът сам да изчисти от себе си токсичните активи като премахне виновните за тяхното създаване. В противен случай, се получава следната ситуация, всички работим за благото на банките. Данъците ни вместо да отиват в икономиката на страната се наливат в банките, а останалата част от заплатите ни отива за погасяване на кредити.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…