Как се руши икономикаСтроителната камара очаквано като всеки бизнес попаднал под ударите на икономическата криза, излезе и със свое искане за помощ от правителството - налагане на двегодишен мораториум върху лихвите по кредитите за хора, които са ипотекирали единственото си жилище. Предложението включва и мораториум върху отнемането на такава собственост и се лансира като мярка срещу икономическата криза.

Подобно искане е демонстрация, че строителите са си строители, а икономистите - икономисти. За да се постигне смислено искане трябва да има диалог между тях. Всеки икономист (дори било то и студент) знае много добре, че налагането от страна на държавата на мораториум върху лихвите би срутил икономиката на България. Подобен акт ще бъде нарушаване на свободната пазарнаикономика , за която се борим от 19 години. Без да има реално действаща свободна пазарна икономика никой инвеститор (дори български) не би вложил парите си в тази държава, защото няма гаранциите, че утре правителството няма да реши да му ги вземе просто така ( и това престъпление ще е законно). Нека да си припомним какво се случи на икономиката на страната когато Андрей Луканов наложи мораториум на външния дълг на България и това до какво доведе.

Колкото до строителите, още през лятото анализаторите на Икономист заговориха за балона на недвижимите имоти в България и как той е на път да се спука. Тогава същите тези строители и предприемачи излязоха публично и заявиха, че от Икономист си нямат никаква представа от пазара в България. Направиха се гръмки изказвания, че пазарът ще продължава да се увеличава, а цените ще скачат с приблизително 20% на годишна база. Тези хора бяханаляли много пари в недвижима собственост с идеята за бърза печалба от порядъка на 300 % - 400 %. Камъкът на шията им обаче беше, че тези пари не бяха техни и те трябваше да ги върнат. Ето за това тогава беше по-изгодно да си затворят очите заслучващотото се. Сега вече първите фалити в сектора са факт и ще продължат.

Подобни искания не обслужват интересите на гражданите, а на алчните спекуланти. Една от добрите страни на икономическата криза е, че тя изхвърля спекулантите от себе си, за да може икономиката отново да функционира нормално.