Пропускане към основното съдържание

Как се руши икономикаСтроителната камара очаквано като всеки бизнес попаднал под ударите на икономическата криза, излезе и със свое искане за помощ от правителството - налагане на двегодишен мораториум върху лихвите по кредитите за хора, които са ипотекирали единственото си жилище. Предложението включва и мораториум върху отнемането на такава собственост и се лансира като мярка срещу икономическата криза.

Подобно искане е демонстрация, че строителите са си строители, а икономистите - икономисти. За да се постигне смислено искане трябва да има диалог между тях. Всеки икономист (дори било то и студент) знае много добре, че налагането от страна на държавата на мораториум върху лихвите би срутил икономиката на България. Подобен акт ще бъде нарушаване на свободната пазарнаикономика , за която се борим от 19 години. Без да има реално действаща свободна пазарна икономика никой инвеститор (дори български) не би вложил парите си в тази държава, защото няма гаранциите, че утре правителството няма да реши да му ги вземе просто така ( и това престъпление ще е законно). Нека да си припомним какво се случи на икономиката на страната когато Андрей Луканов наложи мораториум на външния дълг на България и това до какво доведе.

Колкото до строителите, още през лятото анализаторите на Икономист заговориха за балона на недвижимите имоти в България и как той е на път да се спука. Тогава същите тези строители и предприемачи излязоха публично и заявиха, че от Икономист си нямат никаква представа от пазара в България. Направиха се гръмки изказвания, че пазарът ще продължава да се увеличава, а цените ще скачат с приблизително 20% на годишна база. Тези хора бяханаляли много пари в недвижима собственост с идеята за бърза печалба от порядъка на 300 % - 400 %. Камъкът на шията им обаче беше, че тези пари не бяха техни и те трябваше да ги върнат. Ето за това тогава беше по-изгодно да си затворят очите заслучващотото се. Сега вече първите фалити в сектора са факт и ще продължат.

Подобни искания не обслужват интересите на гражданите, а на алчните спекуланти. Една от добрите страни на икономическата криза е, че тя изхвърля спекулантите от себе си, за да може икономиката отново да функционира нормално.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…