Пропускане към основното съдържание

еОбщество

Употребата на интернет в съвременното ни общество започва да придобива все по-големи мащаби. Доминиращата група уеб потребители у нас е предимно във възраст между 15 и 29 години. Това определя и по-ниския процент от тях заявяващи желание през настоящата година да използват интернет. Същевременно, бързото развитие на предлаганите електронни услуги и генерирания информационен поток, намалява възрастовата граница сред потребителите. Групата на възраст между 30 и 49 години е нараснала повече от 2 пъти за изминалите 12 месеца и е тази, която най-силно изразява своите намерения да се включи, през следващата година в интернет пространството. Прогнозираното увеличение на потребителите запазва и през 2006 година откроилата се тенденция във възрастта, но и ясно показва, че мрежата не представлява обект на интерес само от страна на „младите”.

Графика 1. Разпределение на използване на Интернет по възрастови групи (%)Комуникацията е все още нaй-популярното приложение на интернет у нас. Това обуслaвя и бързото навлизане сред българските потребители на програмите за телефонни разговори през мрежата. Лесното им приложение предполага интереса към тях да нарасне още и те да достигнат до нивото на използване на традиционните програми за “чат”-комуникации. Засиления контрол срещу нарушаване на авторските права в уеб-пространството, доведе до навлизането на програмите осъществяващи P2P връзки. Примката около незаконното съдържание в интернет ще бъде затягана все по-силно в следващите години, което от своя страна тласка потребителите към търсене на алтернативни начини за набавяне на информация.

През изминалите дванадесет месеца честотата на използване на интернет е нараснала почти двойно. Увеличението на този индикатор се дължи не само на нарасналия брой потребители, но и на повишения интерес на използващите уеб пространството веднъж месечно или по-рядко. Причините обуславящи по-честото използване на мрежата се крият в непрекъснато разширяващият се обем от информация, който тя предлага на българските си потребители. Все по-голяма част от бизнес средите откриват в нея подходящо място за позициониране своята реклама и дейност. Развитието на българското уеб пространство позволява на потребителите да извършват много по-бързо и с много по-малко усилия и
средства значителна част от своите ежедневни дейности.

септември, 2006

Е-България 2006 е четвъртият годишен доклад, предлагащ цялостен анализ на развитието в областта на информационното общество в страната ни. Целите на анализа са насочени към подпомагане на процесите на изработване и изпълнение на обществени политики чрез предоставяне на редовно, сравнително и проблемно изследване на основни водещи показатели на информационното общество.

Докладът анализира технологичната осигуреност и социално-икономическата готовност на домакинствата, предприятията и обществените институции да използват новите информационни и комуникационни технологии и да трансформират чрез тях жизненото си пространство, стила и ефективността на работата, създаването на добавена стойност и предоставянето на обществени услуги. Той съдържа оценки за действията и инициативите на държавата, бизнеса и гражданското общество, както и редица идеи и препоръки за развитие на информационното общество.

еБългария 2006"

Отзиви в медиите

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…