Пропускане към основното съдържание

Най-сериозни престъпления срещу бизнеса


На 3 май 2006 г. Центърът за изследване на демокрацията представи доклада “Тенденции на престъпността в България 2000 – 2005”.
С доклада за втора поредна година Центърът представя данни за конвенционалната престъпност от алтернативен източник – изследванията на жертвите на престъпност, т.нар. виктимизационни изследвания, и ги съпоставя с данните от полицейската статистика, като същевременно се търси сравнимост с данни от други европейски страни. Данните от три виктимизационни изследвания, наречени Национални изследвания на престъпността (НИП), дават възможност да се направи анализ за периода 2000 – 2005 г. Предмет на анализ са и факторите – демографски, икономически и правни, които обуславят тенденциите в престъпността.

Проведеното изследване през 2000г. в София насочи вниманието на изследователите към един доста сериозен проблем – измамите извършвани срещу фирмата от външни лица и служители (Графика 1). Ако за 1999г. жертвите, измамени от външни за техния бизнес лица, са наброявали малко повече от 19% процента, то днес те отбелязват спад с повече от 6% (2005г. за София 13,4%, 2005г. общо за цялата страната 11,7%). Тези данни определят, предприетите през последните години мерки за справяне с проблема, като наистина ефективни. Резултат от това са многобраойните и разнообразни методи за охрана. На тази база можем да прогнозираме бъдещото запазване на тази тенденция.

Не толкова обнадеждаващ е, обаче процентът на измамени от собствените си служители фирми. При този вид престъпление не се отчита спад сред жертвите, а дори и покачване с 2% ( 1999г. в София 7.3%, а през тази 9,2% ). На базата на това не може да не се отбележи фактът, че все още не е открита ефективна система за борба със злоупотребите на служители. За това говори и повишеният процент на жертвите определящи я като имаща най-сериозни последствия за техният бизнес. През 2000г. едва 4,5% от фирмите пострадали от този вид измама през 1999г., са й отдали най-сериозно значение. В цялостен план за страната, през миналата година броят им се е покачил тройно и достига 15,2%.

Графика 1 Фирми станали жертви на измами (%)

База: за София ’00 N=532; за София '05 N=119; за страната '05 N=308

Данните изложени в Графика 2 ни разкриват, откроилата се зависимост между големината (по брой заети) на бизнес организациите и извършените измами от външни лица и служители. Тенденцията, която се определя е, че с увеличаването на размера на дадена фирма, се увеличават и измамите от нейни служители. По-малките фирми са по-често потърпевши на измами от външни за техния бизнес лица. Това може да се обясни с факта, че при не толкова големите организации, колективът се сплотява много по-лесно, а това допринася за изграждане у персонала на ценностна система защитаваща интересите на фирмата. Друга причина, обуславяща разкрилата се закономерност, може да се търси и в психологическия профил на работника. По-малобройният колектив на една организация, кара всеки от членовете му да се чувства ценен, значим и нужен за успеха на фирмата. Това от своя страна провокира у него, в много по-малка степен, желание за злоупотреба със служебното си положение. В организационните структури, наброяващи повече от петдесет човека, контролът върху служителите е много по-труден и управителите се налага да наемат хора, чиято единствена задача е да следят и контролират работата на персонала. Тези служители обаче също не са застраховани от злоупотреби.

Графика 2 Разпределение на жертвите на измама по големина на фирмата (%)

База: за страната '05 N=308

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…