Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната

Тези думи потресоха българската общественост. Политическите опоненти на ГЕРБ побързаха остро да разкритикуват думите на кмета на София. Въпреки цялата суматоха настанала след това изказване, народът все пак го разбра така както Борисов искаше да го каже. Това ясно се вижда от данните на агенция Алфа рисърч, публикувани във в. Дневник на 18 февруари тази година. Предизборните проучвания са проведени преди посещението на Бойко Борисов в САЩ и непосредствено след това (декември 2008 – февруари 2009).

Графика 1. Електорални нагласи (%)


Избирателната активност за ГЕРБ не е помръднала. Забелязва се дори и леко увеличение с 0.1%. За жалост Бойко Борисов просто бе прав. Това са хората, които се явяват на изборите. Добрата новина е, че според графиката те намаляват. 0,6% увеличение на не гласуващите само за 2 месеца.

Въпреки всичко обаче, не е допустимо за политик стремящ се към изборна победа да се изразява по този начин. Това само показва, че в България няма истински политици, а просто хора искащи властта. Надявам се, че на г-н Борисов и на ГЕРБ им е добре известен факта, че ако спечелят изборите народът, който ще управляват ще се състои в по-голямата си част от „1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери".

Моят личен съвет към следващото правителство на република България е да спре да дели и започне да събира народа.

*Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 30 януари – 13 февруари 2009 г., сред 1021 души по поръчка на вестник "Дневник".