Пропускане към основното съдържание

Предизборен популизъм. Част 1

Стартът беше даден от Георги Първанов в навечерието на газовата криза. Още докато целият свят беше в пъна неяснота какво се случва между Русия и Украйна, президентът изведнъж заговори за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ. Нямаше трезво разсъждаващ европейски политик обаче, който да не изпадна в недоумение какво точно искат да направят БСП. На всички беше ясни, че блоковете на АЕЦ бяха затворени поради причина и тя беше членството на Българя в ЕС. Страната получи компенсация за затварянето им, която да се използва за построяването на АЕЦ-Белене. Нямаше никакъв аргумент за искане да бъде преразгледан договорът на страната ни. По време на цялата криза България не е спирала да изнася ток, което ясно говори, че страната не е имала проблеми налагащи включването на реакторите. От друга страна рестартирането на един от реакторите ще отнеме около 45 дни, през което време се очакваше кризата да се разреши имайки се предвид многобройните интереси намесени в нея. Сочената за протеже на БСП партия ЛИДЕР сформира протестно шествие, за да подкрепи отварянето на реакторите (друг странен факт е, че именно фирмата на лидерът на тази партия – Христо Ковачки, трябваше да извърши пускането на реакторите). Интересно бе, че хората, които бяха на улицата тогава, нямаха ясна представа защо са там освен водени от патриотичната любов към споменът за АЕЦ. Правителството веднага реагира. Само 3 дни след като от Брюксел много ясно заявиха, че няма абсолютно никакви аргументи подкрепящи подобно искане, в НС се гласува изключително малоумно решение - дали да бъде попитана ЕК може ли България да възобнови работата на спрените два реактора. Решението естествено беше ясно, нали не иска никой да разгневи гласоподавателите като им каже истината в очите. Странното е обаче, че и до днес българското правителство не е отправило официално запитване към Брюксел, но все пак нищо не е било безсмислено, нали някои партии спечелиха гласове.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…