На кого ще му порасне по-голям носa?

През миналата седмица министърът на икономиката Петър Димитров застана пред журналистите и гръмко заяви, че на пук на всякаква пазарна логика сметките софиянци за парно през януари ще бъдат намалени. Вчера обаче не министърът, а шефът на борда на директорите на "Топлофикация София" и общински съветник от БСП Георги Кадиев заяви пред парламентарната енергийна комисия, че сметките няма да бъдат намалени с 19%, както бе обещал министърът, а с 5,8%. Всъщност той разясни и, че не всички 410 000 абонати ще получат отстъпка, а само 168 000.

По същия начин Емилия Масларова гръмко тръбеше, пак през миналата седмица, увеличаването на пенсиите от 1 април. От НОИ обаче трябваше отново да се намесят, за да кажат истината, а тя бе, че не всички пенсионери ще получат увеличение. Всъщност към момента все още не е ясно колко ще бъдат те.

Ето това е пример за евтин популизъм изграден на голи обещания. Гръмки изказвания по всички медии, а после някой друг трябва да върне хората на земята като им каже истината, защото някои хора от политическия елит не могат да го направят. Страх ги е да се изправят пред огромната маса от хора недоволни от техните действия и плащащи сметката, за тяхната некадърност.