Пропускане към основното съдържание

Еволюция на вирусите

Мобилните апарати се развиват с гигантски стъпки. Времето, в което от тях се очакваше просто да осъществяват контакт с друг абонат. Съвременните апарати вече могат да изпълняват ролята на фотоапарат, видеокамера, преносим компютър, радио, музикален плейър и т.н. Всичко това обаче е възможно основно поради развитието не само хардуера, но и на софтуера, който използват.

Развитието на софтуерните продукти не изменно бе съпътствано през годините и от развитието на компютърните вируси. Еволюцията на операционните системи към мобилните апарати вече е факт (гигантите на пазара Microsoft и Google вече имат разработени свои операционни системи за мобилни телефони, както и подписани договори с фирми производителки на GSM апарати). Това поставя и началото на новите видове вируси.

Към момента има данни за около 400 вида вируси насочени към мобилните операционни системи, с които функционират новите модели апарати. Един от видовете вируси, които застрашават основно личните данни на всеки един, са така наречените шпиони. Осъществявайки веднъж достъп до мобилния ви телефон те могат да изпращат информация за всичките ви контакти, които имате в указателя си. Така се създават огромни бази с действащи телефонни номера на хора, а стойността на подобни бази може да достигне милиони долари или евро. Веднъж продадени на конкретна фирма, тя може да започне да генерира рекламни текстови съобщения под формата на SMS-и, който да получавате на определен период от време (който може да бъде и няколко минути). Принципът е същия като този на спам съобщенията в електронната поща. Въпреки, че целият този процес е все още в началото на своето развитие, той може да достигне до върховите си нива само за броени месеци.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…