На кого да вярваме?

Във времето на световна икономическа криза всяко взето решение трябва да бъде добре прецизирано и обосновано не само на теория, но и подкрепено с точни данни. Ето защо статистическите данни за икономиката са от изключителна важност за мерките, които се вземат в борбата срещу кризата.

Националният Статистически Институт (НСИ) на България преди няколко седмици изнесе данните си за страната за месец януари 2009 г. Според тези данни промишленото производство в България се свива на месечна база с 19%. Министерствата на Икономиката и Финансите използват тези данни в политиките, които прилагат за справяне с кризата.

Преди дни официалният статистически орган на ЕС - ЕВРОСТАТ изнесе своите данни за случващото се в съюза и в частност във всички негови членки. Според негови данни промишленото производство на България за месец януари 2009 г. се е свило с 0,6% на месечна база. На база на тези данни ЕК ще гради нейната икономическа политика за целия съюз.

Разликата е повече от фрапираща. Интересно е, че ЕВРОСТАТ използва данни подавани от НСИ. Дори и от различните методологии прилагани за изчисление на този показател не може да се получи толкова огромна разлика. На кого да вярваме? А не е ли опасно, че в България работим с коренно различни данни от тези, на които се уповават в ЕК? Едно е сигурно обаче, ако няма допусната техническа грешка тук, това едвали ще довде до нещо добро за България.