Пропускане към основното съдържание

Вече никой не иска да купи Кремиковци


Кремиковци - гордостта на комунизма сега се превърна в тежък камък на врата на демокрацията. От години съдбата на предприятието е не ясна. Производството ту се възобновява, ту спира. Инвеститорите, с които се сключват договори, не модернизират и развиват предприятието, а само доразграбват каквото е останало от него. Всъщност поради участитето на държавата в Кремиковци, те не грабят от завода, а от данъкоплатеца, тъй като накрая разходите и сметките на трябва да се платят от държавата, а печалба няма. След поредния скандал през миналата година, държавата реши вместо веднъж за винаги да погребе тази развалина и да приключи с малоумното харчене на пари, да продължава да поддържа завода на системи с тайната надежда, че един ден в него може и да се появи живот. Само за първите 4 месеца загубите на завода бяха 57 млн. лева (ако сметнем всички пари погълнати от Кремиковци ще се окаже, че с тях можем да си построим нов и много по-модерен завод).

Бяха подадени две оферти на фирми искащи да влязат във владение и да се опитат да възстановят монолитното предприятие. След дълго протакани преговори украинската фирма се отказа от офертата си. Пред Министерството на икономиката остана само един ентусиаст, бразилската CSN. Тъй като в България обаче никой не бърза за никъде (какво като е световна криза) и често пъти администрацията, която е натоварена с работа е толкова не компетентна, че няма и на къде повече, CSN се отказа от офертата си. Задълбочаващата се криза принуди инвеститорите по цял свят да станат по предпазливи. Ето как докато умуваха от Министерството на икономиката работниците в завода отново останаха с неясно бъдеще. От началото на годината переодично излиза информация в медиите, че след седмица съдбата на завода ще стане ясна. След първите 3 месеца, тя обаче все още е мъглява и по всичко личи, че няма да има светлина в края на тунела.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…