Една жена над закона


От събота ТВ7 вече започна да се излъча ефирно в София. Това стана след като по доста неясен начин се сдоби с честотата на Би Би Ти. Управляваната от Ирена Кръстева телевизия е в центъра на скандала с цифровизацията на българския ефир. Преди няколко години Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) спря конкурсите за аналогови честоти с обяснението, че трябва да се пристъпи към цифровизация на ефира и да се спазят европейските разпоредби. До тук добре. В края на миналата година обаче (според ЕС през 2012г трябва всички страни да имат цифровизиран ефир) изведнъж се появи конкурс за аналогови честити, а изискванията към кандидатите са меко казано странни и явно написани за правилните хора. Коментарът през миналата седмица на това бе "Явно е, че името на победителят в конкурса започва с ТВ и завършва на 7".

Каква е голямата награда?

Всяка телевизия имаща национално покритие след цифровизацията получава гарантирана чистота на някой от Мултиплексите. Ето защо много анализатори определиха случващото се като опит за разчистване на място на пазара за нов играч, а именно ТВ7.

Ирена Кръстева е много добре известна на обществото с близостта си до властта и в частност до ДПС. Синът й най-случайно се озова на поста заместник министър. Още по съмнителното е, че именно представителите на ДПС инициираха обявяването на нов конкурс за аналогови честоти.

Ирена Кръстева си беше харесала и сградите на Националната агенция по приходите (НАП) в центъра на София. Както сами можете да си предствите (все пак живеем в България) с цялата си наглост тя поиска да си ги вземе по принципа на прословутите заменки като на НАП щеше да бъде довършена сградата на бул. "Цариградско Шосе". По чудо на съдбата това не се случи, но само за сега. Аз лично прогнозирам, че до края на годината въпросната "бизнес дама" ще си ги вземе.

Нека се върнем там, от където започнахме.

Ако все още има някой, който не е на мнение, че всичко в България е един сложен низ от интереси на определени хора ето и как точно ТВ7 изведнъж се сдоби с честотата на Би Би Ти: Фирмата, която държи лиценза за честота - "ЛГ Консулт", е собственост на ЗОПАЛ С.А. - Люксембург, а един от управителите й е Огнян Димов - генералният директор на ТВ2. Официален консултант на собствениците на ТВ2 в България - СМЕ, е Красимир Гергов. Той е консултант и на Би Би Ти, за която в момента се водят преговори за продажба.