Всички са равни пред закона, но някои са по-равни от останалите


Това явно е девизът на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Преди няколко месеца близката до властта и в частност до ДПС, госпожа си хареса сградите на Националната агенция за приходите (НАП) в центъра на София. След като опозицията успя да отбие неизгодната за държавата сделка, която беше предложена, г-жа Кръстева показа, че когато иска нещо ще си го вземе не зависимо по законен и не законен начин.

Вчера стана ясно, че Кръстева няма намерение да се откаже докато не си вземе сградите на НАП и щурмува отново исканите си сгради. Защо? Ами защото може. Когато имаш зад гърба си полически чадър от конкретна управляваща партия (ДПС) можеш всичко в България. Можеш да направиш сина си зам. министър, можеш да нарушиш закона за цифровизацията (няма значение, че той е изискване от ЕС и ще пострада държавата), можеш да си вземеш всяка сграда, която е държавна. След скандалните заменки на туристически имоти за жълти стотинки те бяха прекратени. Или само така си мислим ние. Те явно еволюираха в друга държавна собственост. Всички си мислим, че не е останало вече какво да се граби в България, но ето че грешим.

За да даде на Ирена Кръстева, това което смята тя самата, че й се полага правителството трябва да одобри създаването на смесено дружество с ИПК "Родина", а акционерното участие ще бъде 50 на 50. НАП ще апортира сградите си на бул. "Дондуков", ул. "Аксаков" 22, ул "6 Септември" и недовършената кула на бул. "Цариградско шосе". В замяна ИПК "Родина" също ще направят апорт на своята печатница, която е долепена до кулата, а за изравняване на участието на двете страни в уставния капитал, частното дружество ще доплати разликата.

Идеята е кулата и печатницата да бъдат разрушени и на тяхно място да се построят две нови сгради. След завършването им едната ще остане собственост на НАП, а другата заедно с постройките в центъра на София ще се придобият от ИПК "Родина". Смесеното дружество ще бъде ликвидирано след приключването на строителството, което трябва да отнеме най много 4 години и готово. Чиста работа.