Пропускане към основното съдържание

Законът за конфликт на интереси вече официално защитава интересите на депутатите, а не на народа


Днес депутатите узакониха на второ четене исканите поправки в закона за конфликт на интереси. Да припомним, че този закон бе създаден като необходимо условие на ЕС за размразяване на еврофондовете. Управляващите обче не го оставиха да влезе в сила и веднага започнаха да го пренаписват и буквално да отслабват действието му, вместо да се опитат да го доразработят. Наглостта на Татяна Дончева я постави на чело за искане на промени в закона. През миналата седмица този акт бе осъден от генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей, която каза, че поправките стесняват обхвата на закона вместо да го разширяват. И препоръча българското правителство да работи точно в тази посока.

Днес Татяна Дончева може да спи вече спокойно, защото една чат от исканията й бяха приети. Катрин Дей препоръча не само да се отнемат заплатите при случаи на конфликт на интереси, а и да се увеличат глобите. В крайна сметка парламентът взе компромисно решение - прие предложението на Четин Казак (ДПС) да се отнемат само средства, получени от конкретни действия или договори, довели до конфликт на интереси. В буквален превод, легално могат да се вършат "далавери" докато не те хванат. Ако те хванат ще платиш само смешната малка сума, която легално ти е предоставена за твоята "работа"., а огромните източени от държавните бюджети суми са си за теб. На въпросният Четин Казак (ДПС) даже му се видя, че закона се разширява прекалено много.

"Много се чудя какво искаме да направим с тези промени и стигнах до извода, че искаме да узаконим конфликта на интереси на определена група хора от този парламент - тези 48 души, които още не са подали декларациите си", коментира промените Олимпи Кътев (НДСВ).

Връзките си не са декларирали 48 депутати, от които 21 от БСП, 15 - от ДПС, Иван Колчаков от ОДС, 7 - от "Атака" и четирима независими. От временната комисия за разкриване на конфликт на интереси обявиха имената на всичките депутати, които не са подали декларации за конфликт на интереси. Това са:

Ариф Агуш, Атанас Мерджанов, Ахмед Доган, Борислав Ноев, Волен Сидеров, Георги Димитров, Георги Георгиев, Георги Божинов, Деница Гаджева, Диана Хитова, Дончо Цончев, Евгений Иванов, Ердоан Ахмедов, Ива Станкова, Иван Колчаков, Иван Гризанов, Иво Атанасов, Касим Дал, Костадин Кобаков, Любен Корнезов, Лютви Местан, Метин Сюлейманов, Митко Димитров, Муса Палев, Неджим Али, Несрин Узун, Нигяр Джафер, Нихат Кабил, Павел Шопов, Петър Кънев, Пламен Ранчев, Радослав Гайдарски, Радослав Иванов, Рейхан Аблекимп, Румен Овчаров, Светослав Спасов, Сияна Фудулова, Станислав Станиславов, Стоян Иванов, Татяна Дончева, Трифон Митев, Христо Величков, Христо Бисеров, Юнал Лютфи, Яне Янев, Янко Янков, Надя Иванова, Марин Маринов.

Можеш да се присъединиш към каузата срещу тези промени

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…