ОИСР обяви "черен списък" на данъчните убежища

Една от положителните страни на разразилата се историческа финансова криза, е че започнаха да се предприемат по-сериозни действия срещу източването на финансови средства и укриването им в държави, чиито закони не се интересуват от произхода на парите.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви "черен списък" на данъчните убежища, след решението на Г-20 в Лондон за действия срещу страните, които не желаят да сътрудничат. В списъка влизат държавите, които никога не са се ангажирали да спазват международните норми, посочва на интернет страницата си ОИСР.

Организацията огласи и втори списък с 38 държави, сред които Монако, Лихтенщайн, Холандия, Швейцария, Люксембург и Белгия, които са се ангажирали да зачитат правилата на ОИСР, но не ги прилагат в нужната степен.

След срещата си в Лондон страните от Г-20 поеха ангажимент да предприемат действия срещу т.нар. "данъчни убежища" и възложиха на ОИСР да публикува списъка на тези страни. На сайта на организацията са изброени и държавите, които прилагат в значителна степен международните предписания като Франция, Русия, САЩ и Китай.

В България НАП също се задейства и след няколко показателни изземвания на обороти от магазини и фирми на длъжници, сега започна да разследва всички собственици на луксозни яхти в страната.