АТАКА и РЗС - удобната опозиция

13 април 2009 г., датата, на която БСП и ДПС потъпкаха демокрацията в България. Вчера бяха гласувани и приети скандалните поправки в закона за изборите. Интересен бе фактът, че критикуващите управлението на тройната коалиция - АТАКА и РЗС, се превърнаха в ключът за успех на БСП и ДПС в следващите избори. Внесената в последния момент поправки в закона за изборите от РЗС, а именно двойно увеличаване на бариерата за влизане в парламента на коалиции от 4% на 8%, прави така, че големите партии да имат осигурено място, а по малките да нямат достъп до НС. Така политическият елит на страната, от който на всички им е писнало, си осигурява практическа недосегаемост.

Какво се случва?

Според последните социологически проучвания, коалицията на СДС и ДСБ може да срещне големи трудности за влизане в парламента, тъй като печели гласовете на около 8% от избирателите. С появата на политическата сцена на АТАКА и РЗС, ГЕРБ може да не успее да спечели необходимите гласове за сформиране на самостоятелно правителство и ще трябва да се коалира. Ако ДСБ и СДС не успеят да влязат в парламента ГЕРБ остава без алтернатива за коалиция и създаване на дясноцентристко правителство. Скандалното вдигане на изборната бариера може да смаже дясната коалиция на ДСБ и СДС на изборите, защото много от привържениците им могат да изберат сигурността и да гласуват за ГЕРБ, защото те са с най-реални шансове да влязат в парламента. Така можем да видим и отлив на гласове от десните и коалицията да не успее да прескочи прага от 8%. Втората партия, на която социологическите проучвания отреждат най-голямо доверие сред избирателите е БСП. В тази ситуация тя ще може да избира коалиция с ДПС или АТАКА и РЗС за създаване на ново правителство. С други думи промяна в управлението на страната след изборите е много възможно и да не видим.

АТАКА и РЗС

АТАКА изпълнява вече 4 години ролята си на партия отнемаща гласове от дяснто пространство и показа, че целта й е единствено властта, за да се облагодетелства. Парламентарната й група започна да се разпада още след скандала на магистрала Тракия. Представителите на АТАКА в парламента, показаха основно разединение и борба за лични интереси: Скандала с отцепилият се Павел Чернев; Волен Сидеров направи синът си евродепотат (човек без опит и елементарна култура на поведение); Скандала с педофилът Кузов; Петър Берон поиска най-нагло и безочливо скандално високи пенсии на депутатите от по 1700 лева при положение, че масата от пенсионерите в страната мизерстват с по 200 лева пенсии на месец; На предходните избори партията осъждаше неявяването в парламента на депутатите, а самата тя напусна най-нагло Народното Събрание и отказа да си върши работат, за която избирателите й гласуваха довери. Странно, но изведнъж АТАКА се върна в парламента, за да подкрепи скандалните поправки в изборния закон, вместо да се борис тях. От киломентри тук прозира бартерна сделка за власт. А и АТАКА никога не е казвала, че няма да влезе в коалиция с БСП, за да бъде във властта.

РЗС изигра ролята на торянският кон в опозицията, след като в последния момент внесе скандалните поправки на закона за изборите. Доста странно за всички бе и как изведнъж скандалите, които се опитваше да произвежда Яне Янев от папки с неясен произход и съмнително съдържание, започнаха да получават гласност. Сякаш някой умишлено започна да казва Б на всяко А произнесено от Янев. По ирония на съдбата обаче точно Яне Янев, който на скоро се провъзгласи за борец срещу корупцията във властта, бе изгонен от ОДС именно за купуване на гласове по време на местните избори.

БСП и ДПС или БСП, АТАКА и РЗС


В момента това е предварително нареденият вариант за денят след изборите. РЗС в момента не преминава 4% бариера, но популярнстта й расте след всеки произведен скандал от Янев, а медиите близки до властта се надпреварват да го отразяват. А и когата тук се намеси ДАНС Янев придобира ореолът на Последният екшън герой в страната. Едно е сигурно, за последните 4 години АТАКА не показаха, че са ефективна опозиционна партия. А само популистки лозунг. РЗС бе изкуствено наложена и така може да бъде маниполирана. Да не забравяме и възможността за коалиция между АТАКА и РЗС.

В крайна сметка


В крайна сметка политиката в България отново стана мръсна игра изпълнена основно с манипулации и разигравани сценарии. Общественото внимание се отклонява във всевъзможни посоки, за да се заблуди избирателя, че това което той сам вижда не е истина. А истината е, че безработицата расте, индустрията се свива с 17,7% през феврурари и икономическите данни на страната вървят стръмно надолу. Нито една политическа сила обаче не говори за бъдещето. Явно за тях то приключва с изборите. Никоя партия не излага програми и мерки, които смята да вземе, за да преведе България през икономическата криза. А точно тя ще бъде основната задача през следващите 4 години.