Пропускане към основното съдържание

Пир по време на криза

В световната политическа история на демокрацията почти не могат да бъдат срещнати изключения от правилото, че преди избори е време за харчене на пари. България също не прави изкючение. Логиката е проста, управляващите партии не искат недоволни гласоподаватели преди изборите. Макар, че корелация между по-високите държавни разходи на управляващите и изборната победа липсва. Правителствата продължават да го практикуват. А и дори да не спечелят следващ мандат, проблемът как ще се възстановят увеличените разходи няма да бъде техен.

Отчетът на финансовото министерство за състоянието на бюджета през март, публикуван късно в четвъртък, показа, че излишъкът е намалял с 12.5% спрямо февруари. В същото време в навечерието на изборите правителството здравата е развързало кесията като е увеличило разходите си с 15.9% на годишна база до 5.9 млрд. лева.

В критични условя обаче изпъкват стойностните политически сили, които могат да проявят воля и да поставят интересите на страната над партийните. В Румъния и Унгария, в които през 2008 година се състояха парламентарни избори, правителствата не си позволиха да стъпят в страни от това предизборно правило и това нареди (по няколко пъти) двете страни на опашката за кредити от Международния валутен фонд.

Правителството на България призна, че ще се наложи да се намалят разходите, но Сергей Станишев твърдо заяви, че няма да бъдат ограничавани социалните и инфраструктурните. Странното е обче, че точно тези са раздутите разходи в портфела му и точно тези трябва, може и е най-логично да бъдат намалени. Явно обаче, волята на управляващите да преведат страната през кризата остава на заден план щом се отнася до политическите и лични интереси. Да пирува ме, тя кризата ще почака. Остава отворен въпросът, коя криза е по-страшна за България - икономическата или политическата?

Коментари

  1. Анонимен1 май 2009 г., 17:08

    Е как коя...то е ясно! Станишево–Догановата криза е най–опасната за страната сега!Ама стискайте...още малко остава да ни тресе,след месец–два дай боже ще премине!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…