Да прецакаш закона преди изборите

Това е до болка познатата ни предизборна игра бележеща края на всяко управляние. По традиция законът за изборите се променя от управляващите броени дни преди провеждането на изборите. Целта е проста, да се деформира закона в такъв вид, че да осигури автоматична победа на изборите. В момента управляващите демонстрират пред целия народ, че законите важат и трябва да бъдат спазвани от обикновения данъкоплатец, но не и от политическият елит.

Две са основните теми към, които се водят разисквания: да се гласува за личности, а не за партии, или вотът да е мажоритарен, за което горещо настоява президентът Георги Първанов вече повече от година. Другата е съвсем нова идея - изборната бариера за коалиции да се вдигне от 4 на 8 процента. Тя беше подхвърляна небрежно и като че ли не много сериозно от представители на сегашните управляващи партии. След това беше гръмко изречена от Яне Янев - сега независим депутат и лидер на "Ред, законност и справедливост", а преди - съюзник на СДС и земеделец. Тази идея най-нагло показва на избирателите, че сегашният политически елит не иска така необходимите на страната, нови лица в политиката.

Идеята на народното събрание е в него да бъде представена максимално голяма част от интересните на народа, а с тази промяна до болка познатите ни и изтъркани вече партии се окопират в политиката. За пореден път сме свидетели, че желанията на народа се разминават с тези на партиите и различни субекти в политиката, а предимството в тази ситуация не се дава на народа.