Пропускане към основното съдържание

27% ръст на заплатите в парламента през 2009

Всеки обикновен гражданин на страната вече усети тежките ефекти на икономическата криза върху семейния си бюджет. Безработните се увеличават, а фирмите масово намаляват заплатите и орязват бонусите на служителите си. Народното събрание обаче явно не се влияе от фактори като световна криза.

Една кратка разходка в интернет страницата на парламента ни отвежда до следните два документа:

Бюджет на Народното събрание за 2008 година
Бюджет на Народното събрание за 2009 година

След няколко прости сметки стигаме до следната таблица

Сравнение между бюджета на Народното събрание за 2008 г. и за 2009 г. (хил. лева)


От сравнението между бюджетите през двете години, се открояват две основни числа: намаление на приходите с 2.1% и увеличение на разходите с 9.8%. По-интересното е обаче от къде идва увеличението на разходната част – заплати и други възнаграждения на персонала. Същите тези народни представители, които не обичат да идват често на работните си места, нагло гласуват с чужди депутатски карти при приемането на закони и миналата седмица още по-безочливо заявяваха, че няма да спазват законите, които не им харесват (става въпрос за приетия закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места), са увеличили сумата за заплатите си с 26,9%, а допълнителните си възнаграждения с 59,8%.

Все пак не можем да не отбележим и намалението с 36.2% на капиталовите разходи. Като разгледаме обаче и самите суми по тези пера, стигаме до простата логика, че парите за закупуване на луксозни нови придобивки не са спестени, а просто са пренасочени към депутатските заплати. Наистина, защо да се купуват в края на мандата нови автомобили, които ще останат в наследство за следващите народни избраници, а да не се преразпределят парите в кеш?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…