Пропускане към основното съдържание

4 важни въпроса при увеличаваща се безработица

Графика 1. Ниво на безработицата в страната

Източнк: Агенция по заетостта

Страхът и паниката, по отношение на увеличаващата се безработица в условията на световна криза, заливат всички. През последните месеци се изписаха много статии за това как да се справим ако сме останали без работа. Поради факта, че страхът да не изживееш нещо неприятно е много по – голямо психологическо бреме от самото преживяване, всички пропуснаха може би най-важният анализ. Преди да почнем да се страхуваме, от това да останем без работа, трябва да си зададем първо четири прости въпроса:

Кой ще премине най-леко през кризата?

Младите и квалифицирани хора с опит, ще преминат по-леко през кризата. Дори и да бъдат освободени от една фирма, мобилността им ще бъде по-голяма поради няколко причини:

- на пазара на труда винаги са се търсили (и ще се търсят) млади, добре образовани и с опит хора. Мислещи иновативно, което повишава производителността и печалбите;

- не са семейно обвързани с деца, което означава и по-ниски и гъвкави разходи, които лесно могат да бъдат ограничени при нужда;

- все още голяма част от тях живеят под наем или при родителите си и нямат големи задължения към банките като жилищен или ипотечен кредит, чиито вноски растат през няколко месеца.

За кого кризата ще бъде най-тежка?

Тук обаче се появява другият негативен ефект на кризата, за който почти никой не говори. Той остава някъде назад. Всеки млад човек търси развитие и реализация. За да го постигне обаче трябва някой да му даде шанс. В момента малко от завършилите студенти успяват да си намерят работа, която да отговаря на специалността им. Нямат възможност да натрупат опит, който в последствие да го реализират на по-висока позиция с по-високо заплащане. Кариерите на много млади хора бяха прекратени не само в самото им начало, но и още преди да започнат.

Останалите?

По възрастните поколения са преживели през годините редица кризи: смяна на режима на управление, политическа дестабилизация на страната, хиперинфлация, двойно и тройно по-висока безработица. Намери ли са начин да минат през тези трудни моменти и най-вероятно ще го намерят и сега.

Аз от кои съм?

Коментари

  1. "Млад", "квалифициран" и с "опит" едновременно какво точно значи?

    ОтговорИзтриване
  2. Ами има и такива. Примерно студенти, които още докато са били 2-ри или 3-ти курс са започнали да работят по специалността, която учат и докато завършат реално вече са натрупали 2-3 години опит. Знаят 1 или 2 езика, защото са завършили средното си образование в езикови гимназии или други профилирани учебни заведения. Само че тези хора са много по-малко тъй като е необходима инициативност, за да се постигне, а доста от младите я нямат.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…