6 май 2009 г.

Възможностите, които пропускаме в кризата

Криза е. Това е най-често срещаният мотив на потребителите, за да се откажат или да отложат закупуването на дадена стока. По този начин обаче показват, че човек вижда само това, което сам иска да види и, че кризата не е в икономиката, а в начина ни на мислене. Например ако вие сте имали събрани средства за закупуване на собствен апартамент преди кризата, сега сте отложили покупката му. Защо? Лихвите на кредитите са се увеличили. Да така е, но от друга страна цените на жилищата са паднали с около 30%. Е, каква е разликата тогава в цената? Никаква. Лихвите по кредитите са се увеличили, тъй като банките набират капитал от вътрешния пазар, което в условията на недоверие към финансовата система се налага да става, чрез високи лихви по депозитите. От друга страна високите лихви по депозитите се предлагат за кратки периоди в рамките на 3-6 месеца или година. Това обаче е моментно и когато след кризата глобалните финансови пазари се възстановят, лихвените проценти ще започнат да падат тъй като ще бъдат вече неоправдано високи. Цената на жилищата тогава ще започне отново да се вдига. Сами можете да сметнете, кое е по-изгодният вариант: да изчакате стабилизация след кризата, когато цените на апартаментите отново ще тръгнат нагоре или да теглите по-скъп кредит в момента, за да си купите по-евтино жилище, а след кризата лихвата ви да започне да намалява докато цената на жилищата ще расте.

Оставяйки скъпите покупки като тази на имот на страни, сега е моментът да осъществите всички планирани от вас покупки. Цените на стоките са по-ниски в сравнение на с времето преди кризата. Голямата грешка, която правят обикновените потребители, че определят удобния момент за покупка да бъде, когато финансовото им състояние е достатъчно голямо и пропускат факта, че това е така, защото пазарите са се развили и цената на трудът им е станала по-висока. С други думи това, че заплащането на труда е достигнало най-високата си степен се дължи на факта, че цените са достигнали най-високата си степен. Така купуваме стоките, когато са най-високи ценови равнища. Това най-ясно се откроява при покупката на автомобил на лизинг. Въпреки, че лихвите са се увеличили цените са паднали. Така с една проста сметка можете да установите, че ако сте закупили автомобил на лизинг преди една година и сте го изплащали цяла година, днес сумата, която ви остава да изплатите е по-висока от тази, която бихте платили днес за закупуването на лизинг на същия автомобил за същия период.

Схемата

Цената е моментната стойност на стоката, която заплащате еднократно при покупка. Банките и лизинговите компании ви предлагат варианта ако нямате наличните средства към момента да закупите стоката на изплащане за период от няколко години. Обичайната практика е да не се фиксира твърд лихвен процент за целия период, за да има вратички за увеличаването му при повишаване на инфлацията и други фактори влияещи върху размера му, но това все пак е двупосочна линия. Така имате 2 комбинации обуславяни от двата основни икономически периода, които се редуват – на възход и падеж: При ръст на икономиката – високи цени и ниски лихви; При спад на икономиката – ниски цени и високи лихви. С две думи по-изгодно е да купите днес по – евтина стока с по-висока лихва, която по времето на възход на икономиката ще падне, от колкото да купите по-скъпа стока с по-ниска лихва, която по време на спад на икономиката ще се увеличи.

Ето как страхът и паниката от икономическата криза замъгляват рационалната преценка.

5 коментара:

 1. Здравейте,

  радвам се, че с доста от нещата в статията не съм съгласен, все пак целта е дискусия, нали!?

  Първо, има разлика между това да си събрал пари за апартамент и това да искаш да си купиш такъв чрез заем от банката и висока лихва. В моментното състояние на пазарите на недвижими имоти е наистина доста изгодно да си купиш имот, но ако имаш парите. Ако трябва да теглиш заем, то този заем ще е точно толкова неизгоден в момент на криза, колкото и в условията на икономическа стабилност, защото договорът, които ти ще си подписал няма да се промени заради това, че в света вече няма криза.

  Относно другите покупки, според мен, те не са си променили цените, защото сме в криза, а защото просто нещата (особено техниката) поевтиняват с времето за сметка на новите модели, които са си скъпи... и така е било винаги. Единственото значително поевтиняване, дължащо се на кризата, се наблюдава в цените на имоти и автомобили. Всички останали стоки, като храна, техника, дрехи и др изобщо не са поевтинели, та дори са се оскапили.

  Що се отнася до покупката на автомобил, то и преди 10 години ако си си купил тогавашния най-нов модел Мерцедес, след 1 година пак ще си установил, че заради лихвите, които си платил, си можел да си купиш и по хубава кола.

  Скоро четох и една статия на Financial Times-Deutschland, където се казваше, че всъщност и потреблениетто не е намаляло. От всички сектори на пазара, единствено подажбите на плазмени телевизори са намалели и то причината не е много ясно дали се дължи на кризата или на това, че доста хора вече са си купили предни години или пък предпочитат LCD, например. Аз като се замисля, не познавам човек, който заради кризата да е намапил консумацията на алкохол и цигари или пък месо или изобщо по някакъв начин да не си купува нещата, които си е купувал и преди 1 година... като в това число и дрехи, коли, техника и т.н.

  Но в едно съм абсолютно съгласен с Вас... кризата е до голяма степен страх и паника, които толкова много се дъвчат по кафетата, че човек почва да изпада в истерия, която стой в разрез с реалното му ежедневие по отношение на покупвателната му способност.

  ОтговорИзтриване
 2. Ами събраните средства така или иначе са необходими за кредит, тъй като банките увеличиха процента за самоучастие. Договорите за кредитиране обикновено са отворени. Банките не фиксират твърд лихвен процент. Спада на цените се вижда от хармонизирания индекс на потребителските цени, който намалява от началото на годината. Наистина все още кризата не се е усетила толкова силно в България колкото в другите страни, просто защото ние влизаме късно в нея. Спадът на цените е постепенен. Никой няма да свали рязко цените си за един месец с 30% или 40% (което осезаемо да може да се види), а с 2%-5% (което няма да е толкова забележимо при продажбите на дребно).

  ОтговорИзтриване
 3. Който има пари да не купува засега нищо ,цените ще падат и дори с 2-5 % в месец в течение на две-три години излиза 60-80 %.

  ОтговорИзтриване
 4. Кого обслужва вашата позиция? Очевидно банките, а не проидзодителя.

  Когато купувам стока за потребление, а не за бизнес искам лихвите да са ниски. Не предпочитам да приема високата total cost of ownership още на входа. По-добре по-висока цена при по-ниски лихви, това съответства на по-активен пазар, в т.ч вторичен пазар.
  Ако реша да си продам новия автомобил при ниска лихва и висока цена ще загубя много по-малко, отколкото при ниска цена (понеже няма търсене) и високи лихви.

  Недейте да подвеждате хората да си дават последните средства с идеята да купуват "ниската цена". Нехуманно е. Дефлацията ще е дълга, особено ако бордът се задържи. Малкото м останали средства едва щи покриват непосредствените им нужди.

  ОтговорИзтриване
 5. Вижте, не всеки си купува стока, за да я продаде на по-късен етап. Идеята на статията е във възможностите, които открива кризата. Все пак вие сам преценявате кога е изгоден момента за вас да си закупите дадена стока и какво искате да направите с нея. При стоките, които се препродават, за използваната вече стока определяща е цената на новата. Когато тя спада и вашата стока се обезценява, когато се повишава, вашата стока става по-скъпа.

  ОтговорИзтриване