Пропускане към основното съдържание

Кои са точните прогнози в кризата?

Прогноза - научно обосновано предвиждане на бъдещето състояние или развитие на процес или явление въз основа на характерни белези и известни данни.

Това е определението, което всеки може да открие на думата прогноза в популярната електронна енцикпопедия – Уикипедия. Важността и ролята на прогнозите в икономическите процеси на всяка страна, показват, че те са основният двигател на развитието й. Всяка прогноза е израз на желанието ни да се надникне в утрешния вестник, за да разберем какво ще се случи и как да извлечем ползи от това.

Още по-необходими стават прогнозите в условията на криза (особено в едновече силно глобализирано общество). Всяка стотна след десетичната запетая на прогнозираната цифра става важна. Тъй като бъдещето е твърде не ясно и често замъглено, опитът и знанията на анализаторите правещи прогнози и допускания е от изключителна важност. Какво става обаче ако всички дават различни прогнози, а зад всяка стои авторитет на изградени и наложени институции, които не еднократно са се доказвали в разбирането на икономическите процеси?

Прогноза за БВП на България през 2009 година

Правителство на България
2.1%
Европейска Комисия -1.6%
БНБ -2%
Уникредит -3%
МВФ -3.5%
Фич -5.5%

Виждаме една доста живописна картина. Започваме от оптимизма на правителството, че страната ще се превърне в стабилен оазис устояващ на случващото се в целия свят и стигаме до апокалиптичната прогноза за икономически колапс. Е, на кого да се вярва тога? Гражданите на Хасково имаха съвсем на скоро, не много приятен, опит с подобни прогнози. И въпреки, че малко хора повярваха на прогнозата му за земетресение, не бяха малко тези, които прекараха ноща в градинките и парковете на града. Е, земетресение нямаше и всичко се размина само със заплахи от страна на разгневените граждани.

В прогнозите за случващото се в икономиката обаче не е тлкова лесно, защото всяка прогноза на икономистите може да предизвика земетренесние и да се сбъдне сама, без дори да има каквито и да било индикации за това. Та да се върнем на въпросът, който гложди всеки обикновен изплашен гражданин – На коя прогноза да вярваме? На възхода или на падението? Истината може би в този момент е проста – на никоя. Шансът всяка една да се окаже правилна е равен за всяка изчислена стойност. А правилното (число) ще се разбере след една година. Най - точната прогноза обаче ще си остане, тази която няма да се сбъдне.

Защо? Важността на прогнозата е свързана с факта, че бъдещето се гради с действията в настоящето. Изказана една прогноза тя води след себе си редица важни решения, които се взимат. Международният валутен фонд (МВФ) заема позицията, че свиването за 2009 година на икономиката ще бъде с (– 3,5%) (има съответно своята методология, чрез която е стигнал до този извод и число), за да не се случи това обаче, правителството трябва да предприеме поредица от мерки (ако приеме, че аргументите на МВФ са наистина силни). Ако го направи, тогава се увеличава вероятността неговата прогноза за ръст на БВП с 2,1% да се окаже правилна, защото взетите мерки ще имат за основна задача да подкрепят БВП на страната. Или с други думи, никой не може да предвиди абсолютно всичко, за да направи съвършенната прогноза, а този, който направи в най-голяма степен прецизна и точна прогноза за развитието на икономиката на страната, ще бъде обявен за „непознал”.

След всичко това думите от книгата на Джордж Фридман, "Следващите 100 години: прогноза за XXI век: Казват, че Господ е създал икономистите, за да звучат прогнозите на метеоролозите по-убедително, придобиват една идея по-голям смисъл.

Коментари

  1. Да се прогнозира в кризата е много важно и ценно, както за просперитет, така и за отваряне на нови възможности.

    Много хора в момента са на период изчакване и това че е криза ги кара да не се активизират на 100%, докато други не само имат визия и прогнозират какво ще се случи в кризата от тяхна гледна точка, но и са повече от мотивирани да го направят.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съмнено прогнозите са важни за развитието. Трябва обаче да се внимава с тях, защото ако си международно признат и сгрешиш, както направи МВФ наскоро можеш да сбъднеш грешната си прогноза. http://dnevnik.bg/pazari/2009/05/12/717976_mvf_popravi_gruba_greshka_v_smetkite_si_za_bulgariia/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…