Пропускане към основното съдържание

Кризата показа колко струват родните мениджъри

„Криза е”. Това е най-честото оправдание на мениджърите в България за спадащите печалби, съкратените бюджети и персонал. Всъщност, този отговор показва единствено неспособността на повечето от тях да се справят със ситуацията. Това от своя страна пък е породено от липсата на опит. През последните години родната икономика вървеше стремително нагоре, а БВП отбелязваше всяка година нови ръстове. Ако трябва да бъдем изцяло точни, преди кризата да стъпи в България, имаше опасност от прегряване на икономиката. Чуждестранните инвестиции се изсипваха, а банките генерираха огромни финансови потоци от своите чуждестранни майки към България. Всичко това обуславяше ръста на пазарите в страната.

В подобна ситуация, най-лесното е да си мениджър на фирма. Не зависимо от това какво правиш печалбите растат. Бе идеалното време за излюпване на нови и нови мениджъри, а и бизнесът се разрастваше толкова бързо, че му трябваха каквито и да е хора. Ето как някак си клиентът остана на заден план. Количеството бе движещата сила на бизнеса в страната. Например курортите приличаха на строителни площадки, но пък всяка година можеха да приютяват по няколко хиляди туристи повече. А повече туристи означава по-високи приходи.

И отново количество, но този път в рекламата. Високите печалби осигуряваха и по-високи рекламни бюджети, а те от своя страна позволяваха на мениджърите да пускат реклами на фирмите и продуктите си по най-гледаните телевизии, по най-слушаните радиа, в най-четените вестници и списания. Дори нямаше нужда от особено голям замисъл или рекламни послания. Важното беше просто да се изпише името и това да се повтаря постоянно на потребителите.

Е, всичко това вече е минало. Сега мениджърите в българския бизнес са изправени пред реална пазарна ситуация, а именно да се борят за клиента. Много фирми се предадоха още преди да сме видели дъното. Просто вдигнаха рамене, съкратиха разходите и персонала си и заспаха зимен сън с надеждата, че на пролет като се събудят кризата ще е отминала и отново ще продължат живота си по старому. Всяка фирма предприела този ход обаче рискува да изпадне в кома, от която никога повече да не се събуди. Пазарите се променят и, за да оцелееш трябва да се нагаждаш според тях, не зависимо дали ти харесва или не.

Може би, не са много положителните страни на кризата, но пък безспорно те са най-основните за бизнес средите в България: Ще оцелеят най-добрите и гъвкави бизнес модели, а родните мениджъри ще натрупат опит.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…