Пропускане към основното съдържание

Свободният финансов ресурс в страната е достигнал пределните си стойности

Графика 1. Промяна на годишна база, на сумата и броя на депозитите на домакинствата, НТООД и не финансовите предприятия (%)

Източник: БНБ

Общата сума на депозитите след края на първото тримесечие на 2009 година е 34,6 млрд. лева. От тях 22,3 млрд. лева са депозитите на домакинствата и НТООД, а 12,3 млрд лева на не финансови предприятия. Ръстът на годишна база е 5,8%. Въпреки това, темповете на ръст на сумата на депозитите на годишна база се забавя. За сравнение година по-рано нейният обем е възлизал на 32,7 млрд. лева или годишен ръст от 33,1%. Това може да се тълкува като ясен знак, че свободният финансов ресурс в страната, е достигнал своя предел. Тенденцията на забавяне на ръста на депозитите се очаква да продължи и в края на второто тримесечие. Дори е възможно да се отчете отрицателен ръст, който най-вероятно ще бъде не само на годишна база, но и на месечна. Привлекателността на депозитите се изчерпа и сега предстои да се наблюдава отлив. За това говори и сам по себе си, резкият спад на броят на откритите депозити. Тъй като таванът на суми по депозитите, които са гарантирани, е 100 хил. лева, гражданите с по-високи суми от тези прибягваха към разпределянето им в различни депозити и банки.

Предпоставки за очаквания отлив на сумите вложени в депозити, могат да се търсят в ръста на капиталовите пазари през второто тримесечие. Част от малките инвеститори, които съобразително първи са напуснали борсата при спада, сега ще започнат първи да се завръщат. Основна движеща сила в техните решения са положителните новини за развитието на кризата зад океана, като това е и двигателят на европейските капиталови пазари през последните месеци. Друга предпоставка, са падащите от началото на годината цени, които правят пазарната конюнктура изключително благоприятна за покупки и евтини инвестиции.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…