Пропускане към основното съдържание

Ляво управление с дясна политика

Така накратко могат да се определят последните 4 години в България. Управляващата тройна коалиция водена от лявата партия БСП, проведе една успешна дясна икономическа политика през мандата си. Ето два прости примера за това:

1) Лявата икономическа политика се свързва с пропорционално диверсифицирани данъчни ставки в зависимост от големината на доходите. Казано с по прости думи по-високите доходи се облагат с по-високи данъци. Това обаче крие рискът от преминаване на голяма част от доходите на гражданите в сивия сектор по добре познатата ни схема - осигуряване на минималната работна заплата, а останалата част от сумата се изплаща на ръка. За да се справи с това, лявото правителство направи на 1 януари 2008 година, завой на дясно като прие десет процентния плосък данък. Ефектът от тази мярка не закъсня и събираните суми от Националната агенция по приходите започнаха да нарастват.

2) Лявата икономическа политика по принцип се свързва с голямо наличие на бюджетен дефицит. Такъв е налице, когато има превишение на бюджетните разходи над бюджетните приходи. През годините на управлението си, лявото правителство обаче успешно поддържаше бюджетен излишък, което е изцяло дясна икономическа политика. Именно поради тази си политика, световната икономическа криза пристигна в Българя значително по-късно и завари страната подготвена. Размяната на ролите между лявото и дясното стана още по осезаема при дебатите в Народното събрание относно бюджет 2009. На фона на задаващата се криза, правителството отново заложи постигане на бюджетен излишък и през тази година, а човекът олицетворяващ дясната икономическа политика – Иван Костов, осъди този ход на правителството и заяви, че бюджетът за 2009 година трябва да завърши с дефицит. Казано с други думи да се води лява икономическа политика.

Объркването на понятията ляво и дясно започна още в началото на управлението на тройната коалиция, когато за финансов министър бе назначен Пламен Орешарски. От 1997 до 2001 г. той заемаше поста заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов с мандата на СДС. В крайна сметка ефектът от това объркване на лявото и дясното бе, че едни от най-значимите си успехи в икономиката, лявото правителство постигна с дясна политика.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…