Пропускане към основното съдържание

Клиентите - основна движеща сила на всеки пазар

Ето сега е времето мениджърите да започнат да си задават следните прости въпроси, които често избягваха през последните години: „Аз какво знам за своите клиенти? Кои са те? Какво харесват и какво не? От къде обикновено се информират? От какво имат нужда? ...”. Единственият инструмент, който може да поведе бизнесът към успех, това са маркетинговите изследвания. Точно те дават отговор на тези въпроси.

Ако до миналата година рекламните бюджети стигаха, за да се осигури относително често присъствие на марката в най-гледаните медии, сега те са съкратени с до 80%. Това налага парите да се използват целенасочено, за да е ефективна рекламата. Ето защо е важно да се познават потребителските навици на клиентите. Така клиентите могат да се обединят в няколко по-големи групи, черпещи информация от специфични медии, които са различни от традиционните, а рекламните им тарифи значително по-ниски.

Клиентите не купуват стоката ви, защото са оптимизирали разходите си. Предложете им това, което искат. Не знаете какво е то? Ами просто ги попитайте, дайте им предложения. В подобни моменти партньорствата с други марки носят предимство. Изследванията могат да посочат с какво потребителите свързват продукта, каква комбинация между продукти би ги удовлетворила и би ги накарала да ги купят. Какви са разумните според тях цени. От друга страна именно активният диалог с потребителите поддържан чрез изследвания е този, от който могат да се родят идеите за иновативни продукти на пазара. Ако една фирма има 2 милиона клиенти и ги попита как би могла да развие продуктовите си групи, ще получи поне 1 милион идеи. А това е много повече от идеите, които биха могли да дадат всички мениджъри на една фирмата.

Примерите за симбиоза между потребителите и фирмите са много. Време е българският мениджър да разбере, че в най-трудният за потребителите момент той трябва да демонстрира повече от всякога, че е до тях. Именно мениджърите са тези, които могат да изведат една икономика от криза и да реализират печалба. А най-силното им оръжие са самите клиенти. Изискванията и предирчивостта на потребителите растат постоянно, а хората стават все по уникални. Това променя пазарът прекалено бързо, за да може някой дори да си помисли, че го познава изцяло. Единственият начин да бъдеш актуален е да поддържаш постоянен диалог със своите клиенти и да не забравяш, че ти работиш за тях, а не обратното.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…