Пропускане към основното съдържание

Зелени по принуда

Наистина не са много положителните промени, които икономическа криза с подобни размери, може да постигне, но все пак ги има. Изправени пред необходимостта за намалене на разходите си, фирмите започнаха масово да режат заплати, социални придобивки за служителите и така се стигна до разходите за офис консумативи. Хартията в офиса вече се използва доста по пестеливо от преди. Сега огромните презентации и доклади се разпечатват двустранно на листите хартия, за да може разходът да е на половина. Все пак за пред клиентите не е добре да се обявява това. Никой клиент не би бил очарован от факта, че неговата фирма е принудена да пести от най-елементарните до вчера консумативи.

На помощ тук идва ПР-ът, който изрича камуфлажните 3 букви – ЕКО. Една от последните мащабни акции е тази на мобилният оператор Глобул, който приканва своите абонати да се откажат от получаването на месечната си фактура по пощата и да използват електронна. Така според фирмата ще бъде спасено едно дърво, а абонатите ще печелят 2% от месечните си такси. Истината е, че спестенитявате до 0,20 лв. от хартията за фактурата ви, а мобилният ви оператор спестява още толкова от пощенските разходи. По официални данни от агенция Алфа Рисърч от април тази година, абонатите на Глобул са 2 775 500 души. Простата сметка на това прави увеличение (от икономия) на печалбата на компанията с 555 100 лева на месец.

Тъй като в този сектор, от както се е сформирал като такъв, сме свидетели на псевдо конкуренция между играчите, не е учудващо, че и Мтел от скоро започнаха да провеждат същата кампания. Според данните на Алфа Рисърч това би им намалило разходите с около 750 100 лева на месец. Моето лично мнение е, че е въпрос само на време и Вивател да навлече зеленя костюм, за да спести месечно около 166 400 лева.

Инициативата за подобряване на ЕКО баланса при дейността на човека, като се лишаваме от ненужно разхищение на ресурси, е наистина добра и похвална. Щеше и да е още по-похвално, ако въпросните компании, точно преди година, не демонстрираха същото огромно разхищение на ресурси просто, защото тогава можеха да си го позволят. А и не бяха единствените. Тъжната истина е, че масовата част от компаниите трябва да бъдат заплашени от фалит, за да обърнат внимание към ЕКО дейности, които могат да им оптимизират разходите и да увеличат печалбите.

Коментари

  1. МТЕЛ обаче не са тръгнали да прекаляват да са зелени.
    За да получиш нещо електронен отчет ако имаш предплатена карта ПРИМА, трябва да се регистрираш и да си плащаш допълнително 1.50 лв/месец (може би, не става ясно).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…