Евроизбори 2009, нагласи и тенденции

В периода 15 - 21 май, агенция Scan проведе национално представително допитване сред пълнолетното население на страната, относно нагласите за участие на предстоящите Евроизбори. Методът на регистрация на данните бе стандартизирано телефонно интервю. Обемът на изпълнената извадка е N=1012 респонденти.

Според европейско проучване от началото на годината, бе изготвена мрачна прогноза за желанието на жителите в страните членики на ЕС, да не вземат участие на предстоящите избори за европейски парламент. Изследването регистрира общата избирателна активност в съюза да бъде едва 34%. На фона на тези прогнози, в България с наближаването на изборния ден, желанието на гражданите да упражнят своя вот нараства.

Графика 1 Нагласи за участие на изборите за Европейски парламент на 7 юни
База: N = 1012

Данните от проведеното допитване сред пълнолетното население показват, че близо половината от гражданите все още се колебаят по отношение на това дали ще участват в изборите и ако участват за кого да пуснат своя глас. 38,6% от гласоподавателите вече са определили за себе си на коя партия да се доверят.

Тенденциите извеждани във всички предизборни изследвания, генерират очаквания, че избирателната активност на 7 юни ще бъде много по висока от тази на 20 май 2007 година. Тогава пред урните са застанали едва 28,6% от имащите право на глас.

Тенденцията за по-високата избирателна активност, в сравнение с предходните избори за Европарламент през 2007 г., може да бъде обяснена с комбинацията, която се получава между изборите за Европейски парламент и Народно събрание.

Към средата на месец май лидери, по отношение на подкрепата на гражданите, остават партиите ГЕРБ и БСП (Коалиция за България). Дистанцията между двете политически сили се запазва в рамките на 10%. До някъде изненадващо е представянето на Синята коалиция. След многобройни перипетии, формацията успя да се мобилизира.

Избирателната активност за партия Ред законност и справедливост (РЗС) към средата на месец май остава висока.
Графика 2 Електорални нагласи сред твърдо решилите да гласуват
База: N = 390