Пропускане към основното съдържание

Евроизбори 2009, нагласи и тенденции

В периода 15 - 21 май, агенция Scan проведе национално представително допитване сред пълнолетното население на страната, относно нагласите за участие на предстоящите Евроизбори. Методът на регистрация на данните бе стандартизирано телефонно интервю. Обемът на изпълнената извадка е N=1012 респонденти.

Според европейско проучване от началото на годината, бе изготвена мрачна прогноза за желанието на жителите в страните членики на ЕС, да не вземат участие на предстоящите избори за европейски парламент. Изследването регистрира общата избирателна активност в съюза да бъде едва 34%. На фона на тези прогнози, в България с наближаването на изборния ден, желанието на гражданите да упражнят своя вот нараства.

Графика 1 Нагласи за участие на изборите за Европейски парламент на 7 юни
База: N = 1012

Данните от проведеното допитване сред пълнолетното население показват, че близо половината от гражданите все още се колебаят по отношение на това дали ще участват в изборите и ако участват за кого да пуснат своя глас. 38,6% от гласоподавателите вече са определили за себе си на коя партия да се доверят.

Тенденциите извеждани във всички предизборни изследвания, генерират очаквания, че избирателната активност на 7 юни ще бъде много по висока от тази на 20 май 2007 година. Тогава пред урните са застанали едва 28,6% от имащите право на глас.

Тенденцията за по-високата избирателна активност, в сравнение с предходните избори за Европарламент през 2007 г., може да бъде обяснена с комбинацията, която се получава между изборите за Европейски парламент и Народно събрание.

Към средата на месец май лидери, по отношение на подкрепата на гражданите, остават партиите ГЕРБ и БСП (Коалиция за България). Дистанцията между двете политически сили се запазва в рамките на 10%. До някъде изненадващо е представянето на Синята коалиция. След многобройни перипетии, формацията успя да се мобилизира.

Избирателната активност за партия Ред законност и справедливост (РЗС) към средата на месец май остава висока.
Графика 2 Електорални нагласи сред твърдо решилите да гласуват
База: N = 390

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…