1 юни 2009 г.

Кога ще ги стигнем американците?

В 14 часа българско време в Ню Йорк, беше сложено началото на процес по контролиран банкрут на най-големият автомобилостроител в света по продажби, за последните 77 години – Дженерал Мотърс (General Motors - GM). Въпреки великата история на гиганта и милиардите долари приходи, които е носел на държавата, американското правителство прояви политическа воля и отряза изсъхналият клон в своята икономика.

Тук може да бъде направена интересна аналогия с колоса на родния социализъм - Кремиковци. Комбинатът също бе с дълга и славна история, но от години трупаше единствено загуби и висеше на шията на българския данъкоплатец. Странното е обаче, че нито едно от правителствата, които управляваха страната, през последното десетилетие не намери политическа воля да остави символът на предходния режим, да си отиде. Вместо това Кремиковци се поддържаше изкуствено жив на системи, с надеждата да се възкреси от пепелта.

Да се надяваме, че следващото правителство на България, ще се поучи от американските си колеги, които явно не се страхуват да бъдат реалисти и да взимат съдбоносни решения в рамките на дни и седмици.

2 коментара:

 1. Никаква аналогия не може да се прави между Кремиковци и GM. Не знам за каква "славна история" може да се говори за комбинат, който е построен не за да печели, а за прослава на партията.
  Една рибарска аналогия: имаш един човек, който си вади хлябва от риболов. В един момент рибата намлаява, приходите спадат и човека е принуден да търси друго препитание.
  Имаме баровец, който ходи за риба - скъпи такъми, джип, каравана, голяма лодка. И при него рибата намаля. не него не му пука - парите за риболова и без това идат от другаде, не от улова. Той ще си ходи с джипа и лодката, да не е луд да спре. Сгеа, това че има други луди, дето му плащат масрафа е съвсем друг въпрос.

  "Странното е обаче, че нито едно от правителствата, които управляваха страната, през последното десетилетие не намери политическа воля да остави символът на предходния режим, да си отиде. Вместо това Кремиковци се поддържаше изкуствено жив на системи, с надеждата да се възкреси от пепелта."

  Ти си егати идеалиста, кълна се :)
  То тва Кремиковци е като яма без дъно, каквото хвърлиш вътре - ни ще я запълниш, ни ще го видиш повече. Рай за доставчици и снабдители.

  ОтговорИзтриване
 2. Ами трябва да се промени този начин на мислене. Някак си след всичко, което се случи в годините на прехода, свикнахме, да приемаме интригите и некадърността като нещо нормално, а това е най-лошото. Не трбява да си казваме, че нищо не може да се промени и да отминаваме нататък. Идеята на статията беше просто пример как работят една истинска икономика и политици. Без сантиментални спомени, а с ясен поглед в бъдещето и воля да взимат решения в рамките на дни, а не години и мандати. Ако не настояваме и в България да се прави по този начин, ще си тъпчем на едно място. :)

  ОтговорИзтриване