Пропускане към основното съдържание

Кога ще ги стигнем американците?

В 14 часа българско време в Ню Йорк, беше сложено началото на процес по контролиран банкрут на най-големият автомобилостроител в света по продажби, за последните 77 години – Дженерал Мотърс (General Motors - GM). Въпреки великата история на гиганта и милиардите долари приходи, които е носел на държавата, американското правителство прояви политическа воля и отряза изсъхналият клон в своята икономика.

Тук може да бъде направена интересна аналогия с колоса на родния социализъм - Кремиковци. Комбинатът също бе с дълга и славна история, но от години трупаше единствено загуби и висеше на шията на българския данъкоплатец. Странното е обаче, че нито едно от правителствата, които управляваха страната, през последното десетилетие не намери политическа воля да остави символът на предходния режим, да си отиде. Вместо това Кремиковци се поддържаше изкуствено жив на системи, с надеждата да се възкреси от пепелта.

Да се надяваме, че следващото правителство на България, ще се поучи от американските си колеги, които явно не се страхуват да бъдат реалисти и да взимат съдбоносни решения в рамките на дни и седмици.

Коментари

 1. Никаква аналогия не може да се прави между Кремиковци и GM. Не знам за каква "славна история" може да се говори за комбинат, който е построен не за да печели, а за прослава на партията.
  Една рибарска аналогия: имаш един човек, който си вади хлябва от риболов. В един момент рибата намлаява, приходите спадат и човека е принуден да търси друго препитание.
  Имаме баровец, който ходи за риба - скъпи такъми, джип, каравана, голяма лодка. И при него рибата намаля. не него не му пука - парите за риболова и без това идат от другаде, не от улова. Той ще си ходи с джипа и лодката, да не е луд да спре. Сгеа, това че има други луди, дето му плащат масрафа е съвсем друг въпрос.

  "Странното е обаче, че нито едно от правителствата, които управляваха страната, през последното десетилетие не намери политическа воля да остави символът на предходния режим, да си отиде. Вместо това Кремиковци се поддържаше изкуствено жив на системи, с надеждата да се възкреси от пепелта."

  Ти си егати идеалиста, кълна се :)
  То тва Кремиковци е като яма без дъно, каквото хвърлиш вътре - ни ще я запълниш, ни ще го видиш повече. Рай за доставчици и снабдители.

  ОтговорИзтриване
 2. Ами трябва да се промени този начин на мислене. Някак си след всичко, което се случи в годините на прехода, свикнахме, да приемаме интригите и некадърността като нещо нормално, а това е най-лошото. Не трбява да си казваме, че нищо не може да се промени и да отминаваме нататък. Идеята на статията беше просто пример как работят една истинска икономика и политици. Без сантиментални спомени, а с ясен поглед в бъдещето и воля да взимат решения в рамките на дни, а не години и мандати. Ако не настояваме и в България да се прави по този начин, ще си тъпчем на едно място. :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…