Пропускане към основното съдържание

Какво се случи с избирателите на НДСВ?

В сравнение с предходните парламентарни избори, днес подкрепата за НДСВ е 10 пъти по-ниска – 1,8%, което се равнява на малко повече от 50 хиляди от избирателите, които твърдо са решили да гласуват. Спрямо изборите през 2005 година, отливът на избирателите им на предстоящите, се очаква да бъде 93,6%, а спрямо изборите преди 8 години спадът е 97,6%.

Таблица 1. Сравнение между подкрепата на партиите на предходните избори за народно събрание и настоящите (%)39,4% от гласувалите за НДСВ на предходните парламентарни избори, днес са припознали за своя политическа сила партия ГЕРБ. В абсолютни стойности това прави 285 774 пълнолетни граждани. Едва ли е учудващо за някого, имайки в предвид, че образът на Бойко Борисов изгря по време на управлението на НДСВ през 2001-2005 година.

По-интересното, което се забелязва в тези данни е, че почти половината (43,5%) от електората на НДСВ през 2005 година, днес все още не е намерил своят политически образ. Това са общо 315 512 гласоподаватели, които, ако в оставащия месец до изборите открият подходящата алтернатива, биха могли да променят коренно изборните резултати. Към момента тези избиратели генерират 11,3% от вота на твърдо решилите да гласуват на изборите. Високият им дял е силна предпоставка за очакване появата на нова политическа сила, която да ги представлява на изборите през 2013 година.

В статията са използвани данни от проведено национално представително изследване на агенция Скан сред 1012 пълнолетни граждани.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…