Пропускане към основното съдържание

Започват нападките срещу социолозите

По традиция, след приключване на изборите започват нападките срещу социолозите. На тези избори те са основно в 2 насоки:

1) изказванията на Кольо Колев от Медиана и Юрий Асланов от Афис (член на Висшия съвет на БСП), че дистанцията между БСП и ГЕРБ се скъсява, на изборите тя ще бъде около 2%, а дори според тях е било възможно БСП да спечелят. Като социолог аз лично бях възмутен от тези изказвания (и публикувах мнението си за това още в петък на блога си), имайки в предвид, че данните на няколко агенции (Алфарисърч, Сова Харис, Маркетлинкс, Скан и Скала) сочат разлика между партиите от 7% – 10%. Реално дистанцията между двете политически сили бе 5,89 процентни пункта. Ако изключим въздействието, което оказаха изказванията на двамата социолози в последния възможен момент, разликата ще бъде в рамките на очакваната.

2) Защо социолозите не предвидиха резултата на НДСВ? Тя привлече хората, които не бяха решили до последно за кого ще гласуват. От изследвания проведени преди изборите се виждаше, че една не малка част от гласувалите за НДСВ през 2007 година, към момента на изследванията, не са определили за кого да гласуват (в статия от миналата седмица отбелязах, че това са около 300 хиляди души). Вотът за НДСВ вчера нямаше как да бъде измерен с емпирични инструменти, тъй като бе спонтанен, а изследванията са актуални за периода, в който са проведени. (ако не беше така, нямаше да има смисъл от предизборни кампании и избори). Основната водеща сила обаче бе мажоритарният елемент привнесен от Меглена Кунева. Да не забравяме, че тя спечели одобрението за евридепутат, на най-голям дял от пълнолетното население. Все пак ако политолозите бяха гледали върху всички партии, а не се бяха съсредоточили само върху някои (като очакваната голяма изненада – РЗС, скандалите около Синята коалиция и медийните битки между Бойко Борисов и Сергей Станишев), можеше да предвидят изненадата, тъй като имаше доста предпоставки за нея.

Изводът е прост – нападки винаги ще има докато се дава повод за такива.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…