Пропускане към основното съдържание

Защо социолог стана мръсна дума

По време на всички избори, най-критикувани са социолозите. Слуховете за манипулация от тяхна страна, на данните от изследваниятa им, са безброй. Разбира се не можем да сложим всички под общ знаменател. Ето какво се каза в една скромна статия от днес:

„Три дни преди европейските избори социолозите отчитат стопяване на разликата между ГЕРБ и БСП. Според Кольо Колев дори бил възможен обрат в изборния резултат.
Разликите на евроизборите между ГЕРБ и БСП ще бъдат твърде близки (от порядъка на 2%), а е възможно и БСП да бъде напред, каза социологът Кольо Колев.”

Дали г-н Колев може да обясни странното стечение на обстоятелствата, как в последния възможен момент, той поднася данни за изравняване на гласовете между ГЕРБ и БСП (и дори вероятност за изборна победа на БСП) при положение, че до момента всички агенции излязоха с разлики между двете партии от 7 % – 10 %. Агенция Алфарисърч публикува вчера данни, от които се вижда, че разликата между ГЕРБ и БСП е в рамките на 7%. Изследването е проведено в периода 1 – 3 юни 2009 г.

Всеки политически ПР и политолог знае, че при подобно изказване ефектът ще е активизиране на тази част от електората, която не смята да гласува, защото мисли, че шансовете на партията да е победител, са малки.

Статията продължава:

„Според тях (Цветозар Томов и Кольо Колев) трябвало да има дебат между Станишев и Борисов. Този, които се откаже от него, ще загуби, смятат социолозите.”

По едно много странно стечение на обстоятелствата Сергей Станишев иска точно това. От няколко дни в медиите се ширят призивите на БСП – „Изкарай Бойко на дебат”. Всъщност дебат между ГЕРБ и БСП имаше преди месец.

Остава отворен въпросът, ако на изборите не видим близките резултати, които храбро се предвиждат (в разрез с всички официално публикувани данни до този момент), ще понесе ли някой отговорност за думите си?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…