Пропускане към основното съдържание

Бюджет 2009 изчислен до 5 юли

Още в първите месеци на годината, когато икономическата криза вече беше влязла в страната и се настаняваше удобно, поведението на кабинета Станишев бе меко казано странно. Все пак то бе странно и през последните 4 години, когато за спрените Еврофондове премиерът се похвали, че е постигнал успех и повече от половин година отричаше кризата. На фона на нарастваща безработица, правителството харчеше с големи шепи натрупания излишък от 2008 година. Всъщност ако си спомняте добре през последното тримесечие на 2008 г. и първото на 2009 г. всички дупки в бюджетите се запълваха с думите: Парите ще дойдат от излишъка. Внезапно този излишък просто се изпари.

Бюджет 2009 бе изготвен така, че страната да отбележи икономически ръст с 4%, кабинетът Станишев не спираше да обяснява, че всичко е много точно изчислено и всяка дума срещу бюджета е инсинуация целяща да дискредитира страната. Само след първите 4 месеца, рейтинговата агенция Фич прогнозира свиване на БВП на България през 2009 г. с 7%. Няколко месеца по късно МВФ също се присъедини към тази мрачна прогноза.

Те знаят, че си отиват – едва ли има по–точна фраза, която можеше да опише огромния бюджетен дефицит, който упорито трупаше БСП. С бюджетни средства се финансираха инфраструктурни проекти, чието изискване беше да бъдат завършени преди изборите, раздаваха се сгради, лицензи и какво ли още не. Днес резултатът вече е ясен - само за юни дефицитът в бюджета е 381 млн. лв., а за първата половина на годината държавата е на плюс от едва 173 млн. лв. - сума, в пъти по-малка от ДДС-то, което чака за връщане. И всичко това на фона на предупрежденията, че финансовата стабилност на България в икономическата криза минава през поддържане поне на балансиран бюджет.

На фона на тези данни защо БСП отхвърляха договаряне на кредитна линия с МВФ? Просто е. За да получи дадена страна пари от фонда, тя трябва да изпълнява неговите изисквания, а в случая те са за намаляване на бюджетните разходи. В България преди избори? Абсурд. Сега прогнозата на институцията, която бе обявена само преди дни (за свиване на БВП на България със 7%) звучи не само реално, но и занижено.

Днес вече едва ли има човек, който да не направи простото заключение, че явно Бюджет 2009 е бил изчислен не до 31 декември, а до 5 юли. Всъщност ако трябва да сме честни, страшното те първа предстои.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…