Бюджет 2009 изчислен до 5 юли

Още в първите месеци на годината, когато икономическата криза вече беше влязла в страната и се настаняваше удобно, поведението на кабинета Станишев бе меко казано странно. Все пак то бе странно и през последните 4 години, когато за спрените Еврофондове премиерът се похвали, че е постигнал успех и повече от половин година отричаше кризата. На фона на нарастваща безработица, правителството харчеше с големи шепи натрупания излишък от 2008 година. Всъщност ако си спомняте добре през последното тримесечие на 2008 г. и първото на 2009 г. всички дупки в бюджетите се запълваха с думите: Парите ще дойдат от излишъка. Внезапно този излишък просто се изпари.

Бюджет 2009 бе изготвен така, че страната да отбележи икономически ръст с 4%, кабинетът Станишев не спираше да обяснява, че всичко е много точно изчислено и всяка дума срещу бюджета е инсинуация целяща да дискредитира страната. Само след първите 4 месеца, рейтинговата агенция Фич прогнозира свиване на БВП на България през 2009 г. с 7%. Няколко месеца по късно МВФ също се присъедини към тази мрачна прогноза.

Те знаят, че си отиват – едва ли има по–точна фраза, която можеше да опише огромния бюджетен дефицит, който упорито трупаше БСП. С бюджетни средства се финансираха инфраструктурни проекти, чието изискване беше да бъдат завършени преди изборите, раздаваха се сгради, лицензи и какво ли още не. Днес резултатът вече е ясен - само за юни дефицитът в бюджета е 381 млн. лв., а за първата половина на годината държавата е на плюс от едва 173 млн. лв. - сума, в пъти по-малка от ДДС-то, което чака за връщане. И всичко това на фона на предупрежденията, че финансовата стабилност на България в икономическата криза минава през поддържане поне на балансиран бюджет.

На фона на тези данни защо БСП отхвърляха договаряне на кредитна линия с МВФ? Просто е. За да получи дадена страна пари от фонда, тя трябва да изпълнява неговите изисквания, а в случая те са за намаляване на бюджетните разходи. В България преди избори? Абсурд. Сега прогнозата на институцията, която бе обявена само преди дни (за свиване на БВП на България със 7%) звучи не само реално, но и занижено.

Днес вече едва ли има човек, който да не направи простото заключение, че явно Бюджет 2009 е бил изчислен не до 31 декември, а до 5 юли. Всъщност ако трябва да сме честни, страшното те първа предстои.