Прогноза за скритата икономика в страната: 2010 г. = 2002 г.

В условията на глобална рецесия и традиционно високи корупционни нива в българската икономика, съществуващата реална опасност много голяма част от направените през последните години инвестиции за превенцията й да се окажат непродуктивни и да доведат до по-бързо и по-дълбоко свиване на икономическия растеж и до мултиплициране на ефектите от икономическата криза в България, започва да става факт.

Индексът на скритата икономика бележи умерен спад през 2008 г. В сравнение с първото изчисляване на индекса през 2002 г. той е с 40 % по-нисък. Спадът се дължи на намаляването на скритата икономика във всички наблюдавани нейни проявления – укриването на труд, обороти и данъци. Това сочат данните на Центъра за изследване на демокрацията.

За жалост финансовата криза пресече изсветляването на икономиката още в самото начало. Приемането на плоския 10%-тов данък даде добър старт фирмите да започнат да излизат на светло. Нуждата от финанси и затегнатото кредитиране ще принудят в края на тази и през следващата година, бизнеса отново да излезе извън счетоводните закони. През 2010 година не само фирми, които са били в сивия сектор преди отново ще се върнат към познатите им практики, но и такива, които никога не са практикували укриване на данъци, обороти и труд, ще започнат да го правят. През следващата година нивата на скритата икономика ще се върнат към тези от 2002 г.

Дали в тази прогноза има логика може всеки сам да се увери като помисли дали ако има собствен бизнес би го оставил да фалира или ще се опита да се задържи над повърхността с всички позволени и не позволени средства.

Първите проявления започнаха днес, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкцията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел между 14 застрахователни компании, съобщиха от КЗК. За подобно споразомение се разследват и банките.

Анализът изразява личното мнение на автора, като то не е обвързано с това на Центъра за изследване на демокрацията
.