Шансовете на Лидер да поднесе изненада на 5 юли нарастват

С наближаването на деня на вота очакваната избирателна активност нараства. Това регистрира в последното си зиследване агенция Скан. На изборите преди четири години пред урните са застанали 54,3% от пълнолетното население на страната. Очакванията за 5 юли са тази активност да се повиши до 61%, като има реални шансове дори да бъде надхвърлена. Заявки за по-високата политическа ангажираност на гражданите на страната, бяха дадени на изборите за Европейски парламент проведени само преди 3 седмици. Тогава пред урните застанаха с една трета повече гласоподаватели от тези през 2007-ма година.

Броени дни преди изборите, изследването не регистрира съществена промяна в нагласите на избирателите към политическите сили. Запазва се възможността в парламента да влязат 8 политически сили, които имайки предвид различията по между си, трудно биха съставили стабилна коалиция. Получените данни подкрепят тезата, лансирана от лидера на ДПС, за експертен кабинет, в който политическата отговорност ще бъде размита.

Силният икономически екип съставен от ГЕРБ и преките срещи на Бойко Борисов с избирателите, донесе позитиви на партията и тя отново увеличи преднината си пред своя пряк опонент – БСП. Към момента на изследването Движението за права и свободи, остава трета политическа сила, като се очаква на изборите да вземе максимума от своите гласове, които обикновено получава. Резултатът за ДПС има големи шансове и да се увеличи, поради станалия характерен за партията изборен туризъм на граждани живеещи основно в Турция, но прибиращи се, за да подкрепят партията на всички избори. Атака и Синята коалиция ще предложат оспорвана надпревара в деня на вота. С увеличаване на избирателната активност Синята коалиция има потенциал да расте, докато привържениците на Атака са сравнително хомогенен електорат, който би нараснал с много по-малък обем.

Основната причина за високият резултат постигнат от НДСВ на изборите за Европейски парламент, бе в основната си част от привнесен мажоритарен елемент с кандидатурата на Меглена Кунева. На парламентарните избори партията, може също да се похвали със силни мажоритарни кандидатури като тези на Минчо Спасов, Даниел Вълчев, Пламен Константинов и др. Те обаче едва ли ще успеят да й генерират резултата, който получи преди 3 седмици. Към края на предизборните кампании, партията е на ръба на 4 процентовата бариера. В деня на вота обаче отново ще видим силната мажоритарна подкрепа, която ще им осигури място в следващият парламент и може да доведе изборния резултат до 6 %.

Графика 1. Електорални нагласи сред определилите за кого да гласуват (%)

Говорейки за изненади на изборите през тази година, Лидер се очаква да поднесе най-голямата. Партията е успяла да намери печелившата формула от коалиция с Новото време, чиито лидер се ползва с голяма популярност и доверие сред гражданите и корпоративен вот на основната част от работещите в предприятията на Христо Ковачки. Очакваната сложна политическа картина вечерта на 5 юли, дават реална възможност на младата партия не само да влезе в управлението на страната, но и да играе решаваща роля за сформирането на стабилно правителство.

Увеличената избирателна активност оказва негативно влияние на РЗС и тя не успява да запази дела на своите поддръжници. Това основно се дължи на скандалите около неясното финансиране на партията, обвиненията към лидера й Яне Янев в упражняване на политически франчайз и вече не толкова широкото рекламно присъствие. Всичко това поставя под въпрос влизането на политическата сила в следващия парламент.

Метод на регистрацция на данните: Персонално стандартизирано телефонно интервю
Обхват: Национално
Тип на изследването: Представително за пълнолетното население на страната
Обем на изпълнената извадка: N=995 респонденти
Продължителност на проведено интервю: 10 минути
Полева работа: 26 – 30 юни 2009 година