Пропускане към основното съдържание

Шансовете на Лидер да поднесе изненада на 5 юли нарастват

С наближаването на деня на вота очакваната избирателна активност нараства. Това регистрира в последното си зиследване агенция Скан. На изборите преди четири години пред урните са застанали 54,3% от пълнолетното население на страната. Очакванията за 5 юли са тази активност да се повиши до 61%, като има реални шансове дори да бъде надхвърлена. Заявки за по-високата политическа ангажираност на гражданите на страната, бяха дадени на изборите за Европейски парламент проведени само преди 3 седмици. Тогава пред урните застанаха с една трета повече гласоподаватели от тези през 2007-ма година.

Броени дни преди изборите, изследването не регистрира съществена промяна в нагласите на избирателите към политическите сили. Запазва се възможността в парламента да влязат 8 политически сили, които имайки предвид различията по между си, трудно биха съставили стабилна коалиция. Получените данни подкрепят тезата, лансирана от лидера на ДПС, за експертен кабинет, в който политическата отговорност ще бъде размита.

Силният икономически екип съставен от ГЕРБ и преките срещи на Бойко Борисов с избирателите, донесе позитиви на партията и тя отново увеличи преднината си пред своя пряк опонент – БСП. Към момента на изследването Движението за права и свободи, остава трета политическа сила, като се очаква на изборите да вземе максимума от своите гласове, които обикновено получава. Резултатът за ДПС има големи шансове и да се увеличи, поради станалия характерен за партията изборен туризъм на граждани живеещи основно в Турция, но прибиращи се, за да подкрепят партията на всички избори. Атака и Синята коалиция ще предложат оспорвана надпревара в деня на вота. С увеличаване на избирателната активност Синята коалиция има потенциал да расте, докато привържениците на Атака са сравнително хомогенен електорат, който би нараснал с много по-малък обем.

Основната причина за високият резултат постигнат от НДСВ на изборите за Европейски парламент, бе в основната си част от привнесен мажоритарен елемент с кандидатурата на Меглена Кунева. На парламентарните избори партията, може също да се похвали със силни мажоритарни кандидатури като тези на Минчо Спасов, Даниел Вълчев, Пламен Константинов и др. Те обаче едва ли ще успеят да й генерират резултата, който получи преди 3 седмици. Към края на предизборните кампании, партията е на ръба на 4 процентовата бариера. В деня на вота обаче отново ще видим силната мажоритарна подкрепа, която ще им осигури място в следващият парламент и може да доведе изборния резултат до 6 %.

Графика 1. Електорални нагласи сред определилите за кого да гласуват (%)

Говорейки за изненади на изборите през тази година, Лидер се очаква да поднесе най-голямата. Партията е успяла да намери печелившата формула от коалиция с Новото време, чиито лидер се ползва с голяма популярност и доверие сред гражданите и корпоративен вот на основната част от работещите в предприятията на Христо Ковачки. Очакваната сложна политическа картина вечерта на 5 юли, дават реална възможност на младата партия не само да влезе в управлението на страната, но и да играе решаваща роля за сформирането на стабилно правителство.

Увеличената избирателна активност оказва негативно влияние на РЗС и тя не успява да запази дела на своите поддръжници. Това основно се дължи на скандалите около неясното финансиране на партията, обвиненията към лидера й Яне Янев в упражняване на политически франчайз и вече не толкова широкото рекламно присъствие. Всичко това поставя под въпрос влизането на политическата сила в следващия парламент.

Метод на регистрацция на данните: Персонално стандартизирано телефонно интервю
Обхват: Национално
Тип на изследването: Представително за пълнолетното население на страната
Обем на изпълнената извадка: N=995 респонденти
Продължителност на проведено интервю: 10 минути
Полева работа: 26 – 30 юни 2009 година

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…