Пропускане към основното съдържание

... И следващото изтеглено число от МВФ е (-7%)

Един от ключовете на успеха в бизнеса е правилната прогноза за това какво се очаква да се случи в дългосрочен и краткосрочен план. От гледна точка на икономиката на една страна, както и в глобален мащаб, прогнозите са от още по-жизнено важно значение, тъй като върху тях се градят политики и се приемат закони.

Вчера Международният валутен фонд изказа поредната си негативна прогноза за развитието на българската икономика. Според него в края на годината икономиката ни ще се свие със 7%. Сама по себе си тази прогноза дава повод не за безпокойство, а за истинска паника. Всъщност само преди 3 месеца МВФ прогнозира, че спадът ще е 3,5%, а месец след това коригира прогнозата си на (-2%). Всичко това хвърля сянка на съмнение относно качеството и прецизността на прогнозите изказвани от институцията.

ВСЕ ПАК КОЛКО ТОЧНА Е ЕДНА ПРОГНОЗА, КОЯТО СЕ ИЗМЕНЯ ДРАСТИЧНО ПРЕЗ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ?

Едва ли специалистите от МВФ обаче осъзнават, че в тази тежка за глобалната икономика ситуация, не е много удачно да играят ролята на „лъжливото овчарче”. Естествено, ако през годината прогнозираш пет или десет различни числа, на базата на теорията на вероятностите, шансът едно от тях да е правилното е се увеличава.

Все пак да не забравяме и, че само преди 2 месеца МВФ допусна груби грешки в изказвани от тях прогнози за редица държави в Източна Европа. За България, съотношението между валутен резерв и обема задължения, които трябва да се покрият тази година, бе коригирано от 188% на 132%. Дали отново МВФ не е допуснало грешка в изчисленията си?

Коментари

  1. Анонимен10 юли 2009 г., 5:30

    "Колкото повече политиците говорят за възстановяване, толкова по-мрачен става МВФ", възкликна Financial Times в свой редакционен коментар. Да, защото МВФ загива прав, ако кризата секне - ще му секнат приходите от клиенти. Колкото по-всеобща и продължителна е паниката, толкова по-всеобща и продължителна е кризата. А МВФ е майстор на подклаждане на паника от всякакъв род.Крайно време е централните банки и правителствата от ЦИЕ, които напоследък на няколко пъти протестираха официално против агресивно-негативните и неверни анализи на институции като МВФ, отново да се задействат.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами и според мен е крайно време тези институции да почнат да носят отговорност за думите си. МВФ няма за тази година прогноза за България, която да е изкарала едно тримесечие без корекция. Не, че не е възможно БВП да се свие с толкова, но според мен до септември тази прогноза ще се промени, а до края на годината поне още няколко пъти.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…