Пропускане към основното съдържание

Какво забравихме да попитаме политиците

Преди изборите утре, станахме свидетели на всички познати и не познати средства, които може и не може да използва политическият маркетинг: черен ПР, политически франчайз, неясно финансиране, „купуване на гласове” (във всичките му възможни форми), манипулиране на изборното законодателство и така нататък, та чак до директно сплашване на избирателите. В цялата тази манипулационна вихрушка някак си на никой не му остана време да зададе най-простия въпрос на света – „Защо?”

Защо толкова много политически сили ще се борят със зъби и нокти за властта утре?

Наистина смисъла на всяка партия е да стигне до властта, но ако има най-подходящо време тя да бъде в опозиция, то това са следващите 4 години. Новите управляващи имат реалните шансове да натрупат повече негативи, от която и да било друга политическа сила стояла на чело на страната. И това няма да зависи особено много от качествата им, а от тежките и политически непопулярни решения, които ще трябва да бъдат взети. Лесно е да си премиер, когато чуждите инвестиции растат, БВП се покачва всяка година и то само, защото страната се е присъединила към Европейския съюз (заслугата, за което не е само на БСП, а на всички правителства). Е, когато разполагаш с толкова пари, как да не увеличиш пенсията на избирателите си? Трудно обаче това ще бъде направено в годините на икономически спад водещ до отрицателен прираст на БВП и увеличаваща се безработица.

Практически новият управител ще поеме фирма, която върви стремително към предизвестен фалит. Да си в опозиция точно следващите 4 години ще бъде стратегически най-удобно за всяка политическа сила. Няма да носи отговорност, няма да трупа негативи от задължителните непопулярни действия и винаги ще има за какво да критикува правителството.

Тогава, защо е цялата тази еуфория?

Отговорът на този въпрос можем да открием в последния антикорупционен анализа на Центъра за изследване на демокрацията: Престъпление без наказание: противодействие на корупцията и организираната престъпност в България

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…