Пропускане към основното съдържание

Евтиното винаги излиза по-скъпо

“… През последните години родната икономика вървеше стремително нагоре, а БВП отбелязваше всяка година нови ръстове. Ако трябва да бъдем изцяло точни, преди кризата да стъпи в България, имаше опасност от прегряване на икономиката. Чуждестранните инвестиции се изсипваха, а банките генерираха огромни финансови потоци от своите чуждестранни майки към България. Всичко това обуславяше ръста на пазарите в страната.

В подобна ситуация, най-лесното е да си мениджър на фирма. Не зависимо от това какво правиш печалбите растат. Бе идеалното време за излюпване на нови и нови мениджъри, а и бизнесът се разрастваше толкова бързо, че му трябваха каквито и да е хора. …”

Изреченията по-горе са от статия, която бях написал преди няколко месеца – Кризата показа колко струват родните мениджъри. За жалост критиката в нея бе потвърдена и със статистическите данни за 2008 от Евростат. България е една от страните, в които се работи най-много. Средно всеки служител е изработил по 1832 часа през предходната година. В същото време производителността у нас е на най-ниско ниво в ЕС (40% от средното ниво за съюза).

Защо се получава така?

Факторите, за да се получи този ефект на разпиляване на трудовия ресурс са основно 3:
1) Ниска квалификация. За никого не е тайна, че нивото на висшето образование и профилираните гимназии пада през последните години и липсва тясна насоченост;
2) Използване на остарели технологии. Това в не малка степен зависи не само от финансовото състояние на бизнеса, но и от желанието на самите мениджъри за развитие, за допълнителни знания и умения, които да могат да бъдат интегрирани в работния процес. В интернет могат да бъдат открити редица безплатни софтуери, които да организират и оптимизират работата на един бизнес;
3) Може би най-основният фактор е мениджмънтът. Този, който организира работния процес и води бизнеса. Този, който може да насочва трудовата сила в правилната посока и да не я разпилява, за да извлече от нея максималната печалба.

Всичко това зависи основно и само от ... инвестиции. Инвестиции в целенасочено образование. Инвестиции в персонала за подобряването на неговите квалификационни умения. Инвестиции за „закупуването” на добър мениджър, който може да ръководи. Не е тайна, че не малка част от фирмите в страната гледат на това като на ненужна и „екзотична” инвестиция. Предпочитат с парите, които трябва да дадат за такъв мениджър да наемат нови 2-ма или 3-ма работници и да повишат някой от по-старите си служители. Но дали той има необходимите умения и качества или просто е работил най-дълго за фирмата? Все пак реалната статистика отново потвърди икономическата логика, че евтиното винаги излиза по-скъпо.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…