Пропускане към основното съдържание

Ръстът на безработицата доведе до ръст при депозитите

Общият обем на депозитите отново нараства след второто тримесечие - 34 609 млн. лева. Този на нефинансовите предприятия обаче продължа да намалява, което се дължи на влошените икономически условия в следствие на кризата и затегнатото кредитиране от страна на банките. Това определя на депозитите на домакинствата и нетърговските организации обслужващи домакинствата (НТООД) основна тежест в общия обем.

Графика 1 Разпределение на обема на депозитите на нефинансовите предприятия, домакинствата и НТООД по тримесечия (в хил. лева)

Източник: БНБ

Обяснение за ръста на депозитите на домакинствата и НТООД може да се търси в пряката корелация между нивото на спестяванията и това на безработицата. С влизането си в страната икономическата криза обърна НТООД на безработицата. От края на миналата година (след третото тримесечие) нивото й започна да нараства с бързи темпове. Изпитвайки несигурност за работата си (и доходите) хората проявяват по-висока склонност към спестяване. Успоредно с това нарастват и депозитите на домакинствата и НТООД. Причината обема на депозитите да започне да расте преди този на безработните, лесно може да се обясни с нуждата на банките от така наречените „свежи пари”, която доведе до рекордни лихвени проценти и ударно привличане на капитал от населението.

Графика 2 Равнище не безработицата в страната и обем на депозитите на домакинствата и НТООД

Източник: БНБ и Агенция по заетостта

Прогнозите за нивото на безработицата са, до края на годината тя да достигне 10 %. Силен тласък в тази посока ще се имаме есента, когато по-принцип се наблюдава сезонно увеличаване. От тук може да се прогнозира, че нивото на депозитите ще отбележи по-силен ръст през третото тримесечие, в сравнение с предходните две. Според изследване на Агенцията за икономически анализи и прогнози, проведено сред търговски банки, инвестиционни посредници, управляващи дружества и пенсионно-осигурителни дружества, в периода 15 – 26 юни тази година, над половината от запитаните очакват лихвените проценти по депозитите да запазят високите си нива (без промяна).

Все пак изтеглянето на свободните пари на гражданите, не може да бъде перманентно във времето просто, защото парите като ресурс притежават най-основната му характеристика – не са неизчерпаеми. Казано с други думи, ще се стигне до пределна точка. Имайки предвид ранното ориентиране на банките към привличане на депозити, можем да прогнозираме, че обемът на депозитите на домакинствата и НТООД ще достигне своя максимум до две тримесечия преди пика на безработицата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…