Пропускане към основното съдържание

Силен ръст през последното тримесечие на чуждестранните инвестиционни фондове в страната

Въпреки, че неукрепналият още български капиталов пазар стана жертва на световната финансова криза, той продължава структурно да се развива.

Графика 1 Управлявани средства и брой на местните инвестиционни фондове

Източник: БНБ

От графика 1 ясно личи, че независимо намалението на управляваните от фондовете активи броят им продължава да нараства. Сама по себе си наблюдаваната тенденция показва потенциал за развитие пред този сектор. Също така това е и своебразен израз на доверие към стабилността на българската икономика в условията на криза.

Не така обаче стоят нещата при чуждестранните инвестиционни фондове опериращи в страната. При тях се наблюдава ясна корелация между обема на управляваните активи и борят на фондовете (Графика 2). Само за последното тримесечие броят им е нараснал с 30 до 125. Според статистиката на БНБ, до този момент не имало толкова много чуждестранни фондове опериращи в страната. Това ясно показва и положителното отношение към България от страна на чуждестранните инвеститори, както и завръщането на апетита за риск.

Графика 2 Управлявани средства и брой на чуждестранните инвестиционни фондове

Източник: БНБ

Въпреки това обемът на управляваните от тях средства остава на ниско ниво – 176,6 млн. лева, а ръстът им за последното тримесечие е 6,8%. По-голямата част от него бе реализиран при повишението на акциите в края на април и началото на май. Взимайки това в предвид, можем да отбележим, че чуждите инвестиционни фондове са възприели стратегии за плавно и премерено влизане на пазара, което основно се движи от новините за глобалната икономика.

Рязкото увеличаване, през последните 3 месеца, на броят на чуждестранните фондове в страната, съчетано с ниското нарастване на активите им, може да стои и зад неочаквания ръст на БФБ в началото на този месец. В полза на тази теза може да се добави и нарасналият брой на местните фондове инвестиращи в акции. Въпреки, че от рязката обезценка на акциите, активите на тези фондове спаднаха с най-голям процент, те се очаква да бъдат в полезрението на инвеститорите поради големия брой подценени компании на борсата, сигналите за излизане на Германия от рецесията (, която е основен търговски партньор на страните от региона) и възстановяването на най-голямата икономика в света - американската.

Графика 3 Разпределение на местните инвестиционни фондове по видове

Източник: БНБ

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…