Пропускане към основното съдържание

Евро надежди

В края на всяка година обичаме да правим преглед на това какво се случи през последните 12 месеца и да градим очакванията си за следващите месеци. Безспорно най-коментираната икономическа тема в България (разбира се след кризата) през 2009-та бе приемането на Еврото. Благодарение на кризата, икономическите показатели, които са критерии за влизане в „чакалнята” ERM II, влязоха в необходимите рамки. Това превърна темата за въвеждането на еврото в удобен популистки лост, който бе използван умело в предизборната надпревара. Очакванията на новото правителство са през 2010 г. страната да направи следващата крачка към приемането на общата европейска валута. Това обаче, звучи повече като думи, които народът иска да чуе, от колкото като реална прогноза.

Поради кризата България изпълни критериите от Маастрихт, но следва въпросът: А след кризата? Липсата на инвестиции и свежи пари сведоха двуцифрената инфлация в страната до дефлация. Въпрос на време е ръстът отново да се поднови, най-малкото погледната през последните 20 години, инфлацията в България е меко казано динамична. Имайки предвид случващото се в Гърция, страната ни тепърва трябва да покаже, че може да управлява стабилно икономическите си показатели. А това няма как да се случи само за една година. Според министъра на финансите Симеон Дянков, може да се влезе в механизма ERM II, ако се покаже, че управлението е прозрачно и се поканят външни наблюдатели. А дали в Гърция, управлението е било непрозрачно, за да надвиши икономическите критерии заложени в Маастрихт?

И така, без да се впускаме в дълбоки икономически анализи, ни става ясно, че приемането на България в механизма ERM II, няма да се случи през 2010 година. Все пак, Еврото отново ще остане най-коментираната икономическа тема (след кризата) и през следващите 12 месеца.

Коментари

  1. Когато приемем еврото, вечно хленчещите българи наистина ще узнаят къде кен..т гладните!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма вече луди,които да се натискат за въвеждане на еврото.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…