Цената на незнанието. или просто Де е България?

Може би на всеки икономически анализатор, който реши да се изказва за Българската икономика, трябва първо да му се зададе този въпрос. През изминалата 2009 година всички световни анализатори изказваха мнения за развитието на кризата в България. Голяма част от тях показваха повече незнание от колкото компетентност. Мнозина очакваха, че лева ще девалвира заедно с останалите валути и явно не знаеха, че в България има валутен борд. Почти половин година им го обяснявахме, докато накрая май го разбраха.

В началото на лятото МВФ публикува изключително не точни данни за съотношението между обема задължения, които трябва да се покрият през годината и валутния резерв за редица държави от Източна Европа. Конкретно за България поправката бе от 188% на 132%.

Вчера излезе нов анализ от компанията RGE Monitor на Нуриел Рубини, който през 2009-та се превърна в медийна звезда, защото журналистите го нарочиха за пророк на икономическата криза. Очакванията му са за спад между 1% и 2% на българския БВП тази година. Зад тази прогноза стоят голямата зависимост от износа и валутния борд, който поддържа висок курса на лева на фона на поевтиняващите валути на страните - съседки на България. Евтината валута се счита за важен фактор, увеличаващ конкурентоспособността на една икономика.

Учудващо е как, на човека „уж” предрекъл световната икономическа криза, не му е станало ясно, че в момента много валути са евтини поради кризата и това няма да е вечно така. Евтините валути в конкретния момент не увеличават конкурентоспособността, а създават условия за спекулативни печалби. Стабилните валути в момента са тези, които създават условия за развитие на бизнес в дългосрочен план.

Проблеми за България според RGE Monitor ще са още ръстът на просрочените кредити и увеличаващата се безработица. Негативно влияние може да окаже големият външен дълг на страната и повторение на газовата криза от миналата година, казват още от агенцията.

Странно е малко, как външния дълг на страната (около 20% от БВП) е толкова голям според анализаторите на Рубини, но според изискванията от Маастрихт за приемане на еврото не е (до 60% от БВП).

Ако погледнем малко по-назад в прогнозите на г-н Рубини за България ще видим, че според него, до сега трябваше да сме съсипани от валутна криза, причинена от валутния борд и дефицита по текущата сметка. Валутният борд бил пречка за приспособяването на икономиката ни и не можел да се справи с дефицита по текущата сметка. Странно, как ли страната ни не е фалирала още?

Изказването на прогнози с такова голямо значение изисква добра подготовка и прецизен анализ. Допусканите грешки създават нереални представи у редица инвеститори за икономиките на страните и могат да доведат дори и една стабилна икономика, до фалит. В нашия случай хора, които не знаят нищо за България, играят ключова роля за имиджа й навън. Жалко.