Пропускане към основното съдържание

Цената на незнанието. или просто Де е България?

Може би на всеки икономически анализатор, който реши да се изказва за Българската икономика, трябва първо да му се зададе този въпрос. През изминалата 2009 година всички световни анализатори изказваха мнения за развитието на кризата в България. Голяма част от тях показваха повече незнание от колкото компетентност. Мнозина очакваха, че лева ще девалвира заедно с останалите валути и явно не знаеха, че в България има валутен борд. Почти половин година им го обяснявахме, докато накрая май го разбраха.

В началото на лятото МВФ публикува изключително не точни данни за съотношението между обема задължения, които трябва да се покрият през годината и валутния резерв за редица държави от Източна Европа. Конкретно за България поправката бе от 188% на 132%.

Вчера излезе нов анализ от компанията RGE Monitor на Нуриел Рубини, който през 2009-та се превърна в медийна звезда, защото журналистите го нарочиха за пророк на икономическата криза. Очакванията му са за спад между 1% и 2% на българския БВП тази година. Зад тази прогноза стоят голямата зависимост от износа и валутния борд, който поддържа висок курса на лева на фона на поевтиняващите валути на страните - съседки на България. Евтината валута се счита за важен фактор, увеличаващ конкурентоспособността на една икономика.

Учудващо е как, на човека „уж” предрекъл световната икономическа криза, не му е станало ясно, че в момента много валути са евтини поради кризата и това няма да е вечно така. Евтините валути в конкретния момент не увеличават конкурентоспособността, а създават условия за спекулативни печалби. Стабилните валути в момента са тези, които създават условия за развитие на бизнес в дългосрочен план.

Проблеми за България според RGE Monitor ще са още ръстът на просрочените кредити и увеличаващата се безработица. Негативно влияние може да окаже големият външен дълг на страната и повторение на газовата криза от миналата година, казват още от агенцията.

Странно е малко, как външния дълг на страната (около 20% от БВП) е толкова голям според анализаторите на Рубини, но според изискванията от Маастрихт за приемане на еврото не е (до 60% от БВП).

Ако погледнем малко по-назад в прогнозите на г-н Рубини за България ще видим, че според него, до сега трябваше да сме съсипани от валутна криза, причинена от валутния борд и дефицита по текущата сметка. Валутният борд бил пречка за приспособяването на икономиката ни и не можел да се справи с дефицита по текущата сметка. Странно, как ли страната ни не е фалирала още?

Изказването на прогнози с такова голямо значение изисква добра подготовка и прецизен анализ. Допусканите грешки създават нереални представи у редица инвеститори за икономиките на страните и могат да доведат дори и една стабилна икономика, до фалит. В нашия случай хора, които не знаят нищо за България, играят ключова роля за имиджа й навън. Жалко.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…