Пропускане към основното съдържание

Евровизията на евродепутатите

Днес в Европейския парламент се проведе изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Оценките на евродепутатите за представянето на нашия външен министър са слаби, а първите отзиви бяха, че много въпроси са останали без отговор.

Основната цел на тези изслушвания е депутатите да проверят до колко е подготвен бъдещия еврокимисар за поста, за който кандидатства. Той трябва да покаже детайлни познания по своя ресор, както и ясна визия за неговото развитие и своята работа. Звучи добре нали? Вместо да чуят всичко това обаче, евродепутатите бяха основно заинтригувани от пикантните жълти слухове, които започнаха да се носят около Румяна Желева от няколко седмици насам. Сред най-интригуващите теми бяха мъжа на г-жа Желева и нейната фирма "Глобал консулт" ЕООД (като евродепутат тя е в конфликт на интереси с притежаването на фирми). Всичко това бе провокирано от статия публикувана във в. "Файненшъл таймс Дойчланд" (забележете) само 2 часа преди началото на изслушването. Авторът на статията (забележете) е анонимен, а статията беше (забележете отново) "услужливо" раздадена на депутатите в комисията от лидера на Зелените Даниел Кон Бендит, вдигнал открай време мерника на Желева.

В процеса на по-скоро мънкащата си и неясна защита, Желева обвини своята колежка Антония Първанова (също български евродепутат, но от НДСВ), че стои зад опита да бъде злепоставена. Тя на свой ред пък й отвърна, че защитава истината и Желева лъже, че не е била в конфликт на интереси по времето си като евродепутат, защото тогава все още била собственик на въпросната фирма.

И така нататък и така нататък, до ... ами нищо. Изслушването произведе материал, който да запълни страниците на всички жълти вестници в Европейския съюз, но не и тези на сериозните икономически издания просто, защото не се спомена нищо конкретно, за качества, знания, идеи и визия на кандидата. Не трябва ли още при самото издигане на кандидатурата за еврокомисар лицата да бъдат проверявани и ако са в нарушение на изискванията да не бъдат допускани до финалната права? Не трябва ли да има специални комисии, които да се занимават с изрядността на кандидатите, а не самите евродепутати да разнищват правотата на слухове вместо да си вършат основната работа – да проверяват професионалните качества и знания на бъдещите комисари?

Случилото се днес в Европейския парламент не ви ли напомня ежедневието на един друг парламент? Един парламент, в който циничните реплики, жълтите слухове и интригите превъзхождат в пъти извършваната от него дейност. Един парламент, чиято сграда се намира пред паметника на „Цар освободител” в град София. Е след като и евродепутатите взеха за пример нашите, сега можем да очакваме съвсем скоро да започнат да гласуват и с чужди карти.

Коментари

  1. Люба Русева имаше един много хубав коментар в "Дневник" за важността на запазването на пълния член като своеобразен тест за интелигентност. Та след като почетох малко този блог съм поласкан, че не съм на едно мнение с автора. (Де да беше само пълният член де...).

    Ако един бъдещ еврокомисар не може (или не иска) да си попълни декларацията като хората, то за какви бедствия и аварии ще може да отговаря? Или ако не си се научил кое е подлог и кое сказуемо, какво изобщо можеш да анализираш?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…