Мобилен монопол в действие


„Двата най-големи мобилни оператора се включиха в ценовата война на пазара и ударно намалиха месечните такси за неограничени разговори.”

Не, не бързайте да се радвате, защото не става въпрос за България, а за САЩ. Мобилният пазар у нас все още не работи на този пазарен принцип. Всъщност работи повече на монополен. Дори европейските разпоредби, за задължително намаляване на цените на разговорите, не можаха да стреснат 3-те основни GSM оператори в България. Политическите лобита, които са успели да си осигурят са толкова силни, че изготвените закони за регламентиране на дейността на мобилните оператори, усложняват по всевъзможни начини получаването на лиценз и така съхраняват монопола на пазара и отблъскват новите играчи, който да осигурят реалната пазарна конкуренция.

Между временно някъде далеч на вън

Развитието на мобилните оператори доведе до сваляне на цените, до толкова, че не отдавна се появи първият безплатен такъв. (Говорите, с когото искате, без да заплащате нищо за това, но трябва да изслушате две-три минутни рекламни блокове преди това. Така вашият разговор се заплаща от фирмата поръчала конкретна реклама). За да запазят печалбите си при спадане на цените на телефонните услуги, мобилните оператори започват да предлагат все повече и разнообразни услуги на клиентите си. Не, спокойно отново не става дума за България.

У дома си е най-добре

Монополът на трите основни мобилни оператора в страната им дава възможността да не следват развитието на своите конкуренти, защото те не се движат реално на пазарен принцип. Вместо да се опитват да предлагат все по разнообразна гама от услуги и продукти на своите клиенти, те продължават да разчитат на незаконни практики: игри, рекламни кампании и т.н. Всеки от мобилните оператори е глобяван многократно за нелоялна конкуренция, не спазване на регламентирани държавни разпоредби и закони и т.н.

Нищо лично, просто бизнес

Последното, което ме удиви в наглостта на мобилните оператори в България, бе преди няколко седмици, когато мил женски глас ме събуди, за да ми обясни за новите промоции, в които мога да се включа. (Казано с други думи моят мобилен оператор провеждаше директен маркетинг). Това не ме учуди особено, защото от време на време ми пращат sms-и с които ме приканват да спечеля кола, къща, жена и какво ли още не само ако изпратя един sms.

Случайно малко след това ми се наложи да проверя сметката си и реших да се обадя на така наречения „безплатен” номер. Сещате се онзи, на който звъните, когато ви трябва информация за вашата сметка или искате да се свържете с оператор, защото имате някакъв проблем. Е и с малката подробност, че преди това трябва да изслушате новата хитова промоция. И така, случайно установих, че вече този телефон не е безплатен от почти 2 месеца.

В първия момент бях ядосан, как така моят мобилен оператор счита за нужно да ме събуди, за да ми обясни за новата си промоция, а 2 месеца не е сметнал, че трябва да ме уведоми за тази лееееееееееееееееееееееека промяна.

В следващия момент се удивих на бизнес модела им. Имаш проблем и трябва да говориш с оператор или искаш просто да си провериш сметката, трябва да си платиш за тази услуга. А уловката е, че освен че си плащаш за това, си плащаш и за да слушаш реклами. Ето това вече си е наистина иновация в бизнеса. За да чуе обикновеният потребител рекламата на определена стока, съответната компания плаща за това. При мобилните оператори в България обаче, за да чуете тяхната реклама вие си плащате за това.

Прост въпрос

Интересно, а какво ли правят институциите в страната, които трябва да защитават правата на потребителите и да предотвратяват изнудването им от монополистите на пазара?