Пропускане към основното съдържание

Мобилен монопол в действие


„Двата най-големи мобилни оператора се включиха в ценовата война на пазара и ударно намалиха месечните такси за неограничени разговори.”

Не, не бързайте да се радвате, защото не става въпрос за България, а за САЩ. Мобилният пазар у нас все още не работи на този пазарен принцип. Всъщност работи повече на монополен. Дори европейските разпоредби, за задължително намаляване на цените на разговорите, не можаха да стреснат 3-те основни GSM оператори в България. Политическите лобита, които са успели да си осигурят са толкова силни, че изготвените закони за регламентиране на дейността на мобилните оператори, усложняват по всевъзможни начини получаването на лиценз и така съхраняват монопола на пазара и отблъскват новите играчи, който да осигурят реалната пазарна конкуренция.

Между временно някъде далеч на вън

Развитието на мобилните оператори доведе до сваляне на цените, до толкова, че не отдавна се появи първият безплатен такъв. (Говорите, с когото искате, без да заплащате нищо за това, но трябва да изслушате две-три минутни рекламни блокове преди това. Така вашият разговор се заплаща от фирмата поръчала конкретна реклама). За да запазят печалбите си при спадане на цените на телефонните услуги, мобилните оператори започват да предлагат все повече и разнообразни услуги на клиентите си. Не, спокойно отново не става дума за България.

У дома си е най-добре

Монополът на трите основни мобилни оператора в страната им дава възможността да не следват развитието на своите конкуренти, защото те не се движат реално на пазарен принцип. Вместо да се опитват да предлагат все по разнообразна гама от услуги и продукти на своите клиенти, те продължават да разчитат на незаконни практики: игри, рекламни кампании и т.н. Всеки от мобилните оператори е глобяван многократно за нелоялна конкуренция, не спазване на регламентирани държавни разпоредби и закони и т.н.

Нищо лично, просто бизнес

Последното, което ме удиви в наглостта на мобилните оператори в България, бе преди няколко седмици, когато мил женски глас ме събуди, за да ми обясни за новите промоции, в които мога да се включа. (Казано с други думи моят мобилен оператор провеждаше директен маркетинг). Това не ме учуди особено, защото от време на време ми пращат sms-и с които ме приканват да спечеля кола, къща, жена и какво ли още не само ако изпратя един sms.

Случайно малко след това ми се наложи да проверя сметката си и реших да се обадя на така наречения „безплатен” номер. Сещате се онзи, на който звъните, когато ви трябва информация за вашата сметка или искате да се свържете с оператор, защото имате някакъв проблем. Е и с малката подробност, че преди това трябва да изслушате новата хитова промоция. И така, случайно установих, че вече този телефон не е безплатен от почти 2 месеца.

В първия момент бях ядосан, как така моят мобилен оператор счита за нужно да ме събуди, за да ми обясни за новата си промоция, а 2 месеца не е сметнал, че трябва да ме уведоми за тази лееееееееееееееееееееееека промяна.

В следващия момент се удивих на бизнес модела им. Имаш проблем и трябва да говориш с оператор или искаш просто да си провериш сметката, трябва да си платиш за тази услуга. А уловката е, че освен че си плащаш за това, си плащаш и за да слушаш реклами. Ето това вече си е наистина иновация в бизнеса. За да чуе обикновеният потребител рекламата на определена стока, съответната компания плаща за това. При мобилните оператори в България обаче, за да чуете тяхната реклама вие си плащате за това.

Прост въпрос

Интересно, а какво ли правят институциите в страната, които трябва да защитават правата на потребителите и да предотвратяват изнудването им от монополистите на пазара?

Коментари

 1. Здравей,

  наистина КРС би могла да бъде по-активна като регулаторен орган. Да видиме дали с приемането на новия телеком пакет нещо ще се промени.

  Иначе за мен учудващо, но ЗЕС не предвижда безплатен телефон за врзъка с оператор...

  Ако обажданията с маркетингова цел те дразнят, позоваваш са на чл. 261 ал. 1 от ЗЕС и следва да спрат.

  ОтговорИзтриване
 2. В БГ никога не е имало нормална хуманна политика или иначе казано да има някаква грижа за данъкоплатците, които от своя страна пълнят гушите на правителствата които изсмукват бюджета вече почти 70 малоумни години.
  Храна, услуги всичко е много по-скъпо от всяка държава в Западна Европа, където мионималната заплата почва от 1000 Евро, а услугите на мобилните оператори са направо без пари; 300-1000 безплатни минути към всички оператори и нов телефон с договор като всички обаждания за услуги към оператор са БЕЗПЛАТНИ разбира се.

  А у нас целта винаги е била една: да се свалят колкото си може повече кожи от гърба на работещия гражданин, било то с данъци или сметки към държавни или частни институций.
  В крайна сметка всичко отива на едно и също място.
  Винаги съм имал чувсттвото че българския гражданин е просто един обект на социално-биологични екперименти.
  Дупе да ти е яко българино ако не се научиш да си отстояваш на правото да живееш като бял човек...

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…