Един ректор, един университет, а толкова много проблеми

Професор Борислав Борисов, ректор на УНСС, отново се превърна в медийна звезда и отново не в светлината, в която би подобавала на един ректор. В спец - акцията Октопод, на 10 февруари 2010 година, бе задържан Алексей Петров, който е бивш съветник на бившия директор на ДАНС Петко Сертов и известен с прозвищвто "бивша барета". Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Мъка, мъка, мъка

За голяма беда на Борисов, Алексей Петров се оказа преподавател в неговия университет. Всъщност и май не само това. Петров е и член на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), чиито председател на управителния съвет е самият ректор Борисов. Връзките между двамата също не спират и до тук. Алексей Петров и Борислав Борисов са така да се каже и комшии.

Да си го кажем честно - пак скандал.

А последният точно успя да се потули малко. Лятото бе арестуван друг преподавател от УНСС – Петкан Илиев. Обвиненията срещу него тогава бяха за организиране на група за явяване на изпити чрез дубльори.

Става много интересно,

ако сравним реакцията на ректора при двете ситуации. Лятото ректорът се опита да направи всичко, за да приключи случая - Петкан Илиев, бързо като просто го наричаше изолиран. Всъщност проф. Борисов тогава публично заяви, че ще уволни преподавателя си, още преди дори да беше проведено разследване от МВР и да бъде установена вина, а вътрешното разследване, което проведе самото УНСС (по нареждане на самия ректор) оневини преподавателя. Всичко това остави лек горчив привкус у обикновения гражданин, че май ректорът не се страхува толкова за реномето на университета (, който вече стана популярен в обществото с фразата „3 изпита в УНСС, за 200 марки и едно прасе”), а от продължаващият интерес към него, защото, ако „повдигнем камъка” гледката отдолу може да е доста грозна.

Но това, което е под камъка май вече е пораснало толкова, че само започва да излиза. При ареста на Алексей Петров не наблюдаваме обаче същото поведение у ректора Борисов. Всъщност, забелязва се по-скоро защита.

Защо ли?

Споменахме вече за връзките между Борисов и Петров. А с Илиев? Всъщност Петкан Илиев дълги години говореше открито за корупцията. Тази лоша, лоша думичка, заради която ректорът често заставаше под прожекторите на медиите, за да обяснява, че корупция в УНСС – НИКОГА. Само изолирани единични случаи.

Защото и думите имат значение.

„В случай, че няма достатъчно събрани доказателства срещу него (Петкан Илиев) или съдът го оправдае, преподавателят по макроикономика ще бъде помолен доброволно да напусне академичната среда за уронване на престижа на УНСС.”
проф. Борислав Борисов

Хммм, а Алексей Петров? Или този случай не уронва „престижа на УНСС”. Според Лиляна Пипонкова PR на университета - НЕ. Ето какво пише на страницата на УНСС:

"Искам да уточня, че ректорът на УНСС не е правил изявление, че “Алексей Петров няма да бъде поканен да води лекции през следващата учебна година”. Това може да стане, ако е налице осъдителна присъда и/или има решение на съответния катедрен и факултетен съвет."

Ако някой се чуди защо все на проф. Борисов му се случва името му да бъде замесено в подобни скандали, бих цитирал собствените му думите:

"Естествено, че всеки си подбира кой да му е съсед"