Пропускане към основното съдържание

И какво й е лошото на кризата?

Когато се каже „криза” съзнанието на всеки прави асоциация с нещо лошо. Всъщност, ако има страна, която наистина да спечели от кризата, то това е България.

Нека да проследим развитието на икономическата криза страната. През последните години икономиката на страната, препускаше толкова бързо, че още преди кризата да достигне до нашите географски ширини, беше надвиснала съвсем реалната опасност от прегряване.

В началото, кризата покоси недвижимите имоти. Чуждестранният интерес секна и доведе до фалита на част от новоизлюпелите се предприемачи, търсещи бързи печалби с минимум влагани средства. Колкото и да не им се искаше, ралито на цените направи обратен завой. Въпреки, че и към конкретния момент цените на жилищата са все още високи, през последните две години те спаднаха с 30% и станаха малко по-реални. (Все пак не е много логично разхода на строителя да бъде около 500 евро на кв.м., а цената за потребителя да гони 2 000 евро за кв.м. и то просто, защото всеки може да намери парите от жилищен или ипотечен кредит.)

Финансовите пазари бяха повлечени не само от общата световна тенденция за ръст, но и абсорбираха голяма част от чуждите инвестиции. Това бе така, поради причината, че България е развиваща се икономика и Европейският съюз отвори пазарите си за нея. В тази ситуация, най-лесния начин за чуждите инвеститори да стъпят в страната бе фондовата борса. Така SOFIX се изстреля само за няколко години на от нива от около 500 пункта през 2004 г. на почти 2 000 пункта през 2007 г., а хора инвестираха ли инвестираха, без да се замислят как точно се движат пазарите. Нали все пак печелеха. Е, след като пазарите „рухнаха” всички започнаха да се образоват как точно функционират те, в търсене на причините довели до краха. Несъмнено кризата повиши инвестиционната култура на българина.

Също по толкова болезнен начин, масовата част от гражданите научиха и следващия си урок – „взетите на кредит пари, не са безвъзмезден подарък”. Според изследване на агенция Прагматика от началото на тази година, делът на възнамеряващите да изтеглят кредит намалява от 2,9% през февруари 2009 на 2,2% през декември 2009 г. Ако сравним 2009 година с 2007-ма примерно, можем спокойно да заключим, че българинът е станал много по-дисциплиниран във финансово отношение.

Във всяка сфера на икономиката се появиха нездравословни спекуланти, които търсеха бърза печалба, чрез манипулации и без никакъв бизнес подход. Един от най-силните е ефекти от икономическите кризи е тяхното здравословно влияние върху икономиката, защото след като се разсее барутният дим от бойното поле на него остават истинските бизнес ориентирани фирми.

Нека да не забравяме и „маминото детенце” на икономиката ни – туризма. След като през 2009 г. той отчаяно викаше неволята да го спаси и да спре отлива на туристи, най-после разбра, че единственият, който може да му помогне е той самият. Защо българите вече не посещават родното Черноморие? Отговорите на този въпрос бяха повтаряни с години, но без никой да им обърне внимание – висока цена и ниско качество. Поради кризата стаите в хотелите по нашите курорти опустяха, а много хотели дори не отвориха врати. Ето как в края на миналогодишния туристически сезон цените започнаха да падат дори с 50%. След като започна и тази година с намалени цени (с ранните записвания хората биха могли да спестят минимум 10 процента, а може да стигне и до 20 на сто), туристическият бранш вече е по–оптимистично настроен и очаква 5% ръст през тази година.

От политическа гледна точка, тежката ситуация позволи на новото правителство да се заеме с дълго отлаганите не популярни реформи в съдебната система, администрацията, здравеопазването и т.н. Дефицитът в бюджета, принуди управляващите да затегнат контрола при възлагането на обществени поръчки и събирането на данъци.

И в заключение бих искал само да попитам: И какво й е лошото на кризата?

Може би, че ще бъде прекалено кратка, за да се изпълни всичко до край.

Коментари

 1. Кризата се отразява като освежаващ душ за доста замърсената България.

  ОтговорИзтриване
 2. Хаха :)
  Изключително свежо!
  Всичко това съм си го мислел и аз, но тук е описано и подредено много добре.
  Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 3. Поздравления за хубавия обзор.
  Кризите са необходими на обществото за изчистване от мръсотията, която неминуемо ходи по хората.
  И в бизнеса, и в политиката, и в лично-човешките отношения.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…